Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAOKRET PREMA ZAPADU

Tajkun Babiš preuzima Češku

andrej babiš
Foto: Reuters/Pixsell
12.09.2017.
u 11:09

Kao premijer, želi zadržati Češku izvan eurozone i zagovara jačanje sigurnosti na granicama kako se kroz njih u Europu ne bi provlačili ilegalni migranti

Želi osvojiti vlast obećanjem da će dokrajčiti “koruptivnu mrežu” tradicionalnih političkih stranaka, iako se baš u takvoj mreži, i možda baš zahvaljujući njoj, obogatio, postao milijunaš i poduzetnik te upao u potencijalno koruptivne skandale zbog kakvih ga sad čeka suđenje.

On je Andrej Babiš (63) i, sudeći prema anketama u kojima njegova stranka ANO (češki izraz za “da”, ali u ovom slučaju i kratica za Akciju nezadovoljnih građana) uvjerljivo vodi, najizgledniji je novi premijer Češke nakon izbora 21. listopada.

Na dva stolca

Kao premijer, želi zadržati Češku izvan eurozone i zagovara jačanje sigurnosti na granicama kako se kroz njih u Europu ne bi provlačili ilegalni migranti, što su sve poruke koje su bliske i drugim lagano euroskeptičnim liderima zemalja Višegradske skupine (V4), ali s druge strane Babiš želi i poboljšati odnose s Francuskom i Njemačkom, jezgrom EU čija je “mainstream” europska politika sve udaljenija od politike skupine V4.

Sudeći po oba ova primjera - i po borbi protiv korupcije s optužnicom za vratom, i po zagovaranju politike V4 sa željom približavanja suštoj suprotnosti od V4 - Andrej Babiš čini se nejasan, kontradiktoran ili barem otvoren za sve od navedenih mogućnosti, pa koja upali.

No, češki birači očito ga ne smatraju ni nejasnim ni kontradiktornim jer njegovoj stranci, koja je sada manjinski partner u većinski socijaldemokratskoj vladajućoj koalicji, u anketama daju više od 10 posto prednosti nad drugoplasiranim socijaldemokratima. Biračima koji planiraju glasati za ANO vjerojatno se sviđa i doza euroskepticizma koju obećava Babiš kad govori protiv članstva u eurozoni i protiv ilegalnih imigranata.

Postotak tvrdih euroskeptika - koji na anketno pitanje odgovaraju da se “definitivno ne slažu” s članstvom Češke u EU - vrlo je visok, čak 17 posto, puno veći nego u Mađarskoj (3), Poljskoj (4) ili Slovačkoj (7).

No, Pavel Telička, šef delegacije stranke ANO u Europskom parlamentu, smatra da izborni program stranke nije euroskeptičan i objašnjava što, po njegovu mišljenju, znači Babiševa najava približavanja Njemačkoj i Francuskoj.

– Članstvo u V4 je jedna platforma djelovanja, jedna dimenzija. Ali možete li samo na temelju članstva u V4 zaista biti igrač koji ima utjecaja na promjene koje su pred nama u EU? Siguran sam da će Francuzi i Nijemci doći na prosinački summit EU s prijedlogom reforme EU.

Želite li imati utjecaja na to, želite li sudjelovati u uobličavanju tog prijedloga? Ako želite, trebate surađivati s Francuzima i Nijemcima već sad – kaže Telička i dodaje da je Andrej Babiš, kao bivši ministar financija, razvio odlične odnose s njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schäubleom, s francuskim kolegama, pa i s bivšim ministrom gospodarstva a sada predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom. Sve to, zaključuje Telička, stavlja Babiša u dobru poziciju da, pobijedi li na izborima i postane premijer Češke, postane igrač koji utječe na izgled onoga što se očekuje kao njemačko-francuski prijedlog reforme EU.

Glavni adut – populizam

Mađarski premijer Viktor Orbán i poljski vladar iz sjene Jarosław Kaczyński svojom politikom koju opisuju kao “liberalnu demokraciju” sve više udaljavaju i svoje države, ali i cijelu Višegradsku skupinu od temeljnih vrijednosti i zajedničkih politika EU.

– Ja ne mislim da mi u Češkoj trebamo biti žrtve toga – kaže Pavel Telička u razgovoru za Večernji list u Bruxellesu.

No, u kojem bi točno smjeru Babiš kao premijer odveo Češku tek se treba vidjeti kad stvarni politički potezi nakon izbora zamijene politički PR uoči izbora. A u kampanji se Babiš služi populizmom: šalje euroskeptične poruke kad treba osvojiti dio birača kojima su skeptični prema EU, i predstavlja se kao sposoban poduzetnik koji je kao ministar financija uveo fiskalne blagajne povezane na internet (po uzoru na isti takav projekt Vlade premijera Zorana Milanovića u Hrvatskoj) i koji kao premijer može učiniti čuda.

Njegovi kritičari tvrde da želi postati premijer samo kako bi izbjegao zatvor. Naime, upravo mu je ukinut parlamentarni imunitet zbog istrage u kojoj ga se sumnjiči da je u korist svojih tvrtki nezakonito prisvojio dva milijuna eura poticaja iz fondova EU. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Floyd1
Floyd1
15:04 12.09.2017.

Povisio vrijednost korune, povisio place za 10 poato i iduci mijesec (studeni) povisava jos place 10 posto. Da bar imamo takvog tajkuna u Hrvatskoj.

Avatar Maršal_Vučko
Maršal_Vučko
18:45 12.09.2017.

Ne moze se imati i ovce i novce...Visegradska skupina ce se svakako ponovo vratiti u okrilje Rusije. Tu je njima ipak najlepse..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije