Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Tajani se ispričao "svima uvrijeđenima" zbog pohvale Mussolinija

Antonio Tajani u Italiji se utrkuje s desničarskim militantima, a u EU izigrava uglađenog gospodina
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
14.03.2019.
u 16:03

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u četvrtak se ispričao "svima onima koji su se uvrijedili" njegovom izjavom da je talijanski fašistički diktator Benito Mussolini "napravio i neke dobre stvari".

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u četvrtak se ispričao "svima onima koji su se uvrijedili" njegovom izjavom da je talijanski fašistički diktator Benito Mussolini "napravio i neke dobre stvari". 

"Kao uvjereni antifašist ispričavam se svima koji su se možda uvrijedili zbog mojih riječi koji ni na koji način nisu htjele opravdati ili ublažiti antidemokratski i totalitarni režim", priopćio je Tajani, talijanski konzervativac iz stranke bivšeg premijera Silvija Berlusconija, članice Europske pučke stranke. 

"Uvijek bez ikakve zadrške ističem da su Mussolini i fašizam najmračnije poglavlje u povijesti prošlog stoljeća", stoji u priopćenju te se dodaje kako je "Europa izgrađena na porazu fašizma te je najsnažniji bedem protiv bilo kakve vrste totalitarizma". 

Tajani je ranije ovaj tjedan u razgovoru za Radio 24 o Mussoliniju kazao: "Prije no što je objavio rat cijelom svijetu, prateći Hitlera, prije uvođenja rasnih zakona i tragičnog slučaja Matteotti, on je učinio neke dobre stvari za izgradnju infrastrukture u našoj državi". 

"Nisam fašist, nisam nikad bio fašist. No moramo biti iskreni, izgradio je ceste, mostove, zgrade, sportske objekte, vratio je mnoge dijelove naše zemlje (iz močvara). Kad donosite povijesni sud, morate biti objektivni", rekao je tada. 

Mussolinijeva vladavina Italijom trajala je od 1922. do 1943. godine. Matteotti je bio oporbeni zastupnik kojeg su fašisti ubili 1924. godine. Rasni zakoni u Italiji su uvedeni 1938., a država je ušla u Drugi svjetski rat na strani nacističke Njemačke dvije godine kasnije. 

>>Pogledajte što je Maras učinio Tajaniju zbog izjave o Dalmaciji i Istri

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
17:32 14.03.2019.

"Nikad nisam bio Fašist" ali si postao jer ovakvom retorikom to potvrđuješ.Musolini je ima dobrih stvari jer je gradio.Isto bi se moglo reći i za Hitlera i Staljina te Maucetunga.Svi su oni gradili a ne govori o tome što su radili sa neistomišljenicima te drugim narodima zbog rasizma i političkih načela.treba odstupiti jer vrijeđa sve narode kojima je Talijanski fašizam nanio zlo.A osobno želi amnestirati zločine jer eto Musolini je bio i dobar.

Avatar RuAF
RuAF
18:05 14.03.2019.

Samo ti deri Tajani dok ide. Vidiš da ti ovi naši beskičmenjaci ništa ne mogu. Još će ti se i ispričati.

ZI
zip123
08:26 15.03.2019.

Ovom treba zabraniti da prica samo zbog njega.Vise vremena provede ispricavajuci se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije