Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA REMORKER-HAC

Tadić: U prtljažnik Sapunarova automobila ubacio sam milijun kuna u gotovini

Drago Tadić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
03.09.2018.
u 16:07

Prisjetio se i da je gotovinu 'izvukao' preko strateškog partnera iz Austrije gdje se navodno mogao podići novac s računa tvrtke  s naznakom "lobiranje na zapadnom Balkanu".

Stojim iza svega što sam rekao u USKOK-u, no to što sam tamo kazao da mi je netko  rekao,  zapravo  sam  ja  zaključio  ili  pretpostavio. Tako bi se u najkraćim   crtama   moglo   opisati  svjedočenje  Drage  Tadića,  osječkog poduzetnika,   koji  je  jučer  sjeo  na  klupu  za svjedoke na zagrebačkom Županijskom  sudu.  Svjedočio  je  u  nastavku  suđenja  Božidaru Kalmeti i ostalima optuženima u aferi Remorker - HGK.

Dobio oprosnicu

Na  početku  postupka,  Tadić  je  bio osumnjičen, no dobio je oprosnicu od glavnog državnog odvjetnika. Jedan od razloga za to vjerojatno je to što je vrlo  detaljno  opisao  kako  izgleda  cestogradnja u Hrvatskoj, pa je među ostalim  naveo  i da ga je Josip Sapunar pozvao te mu objasnio da mora biti “prijatelj firme”, odnosno HAC-a.

-  Kazao  je  da  bi  mi  bilo dobro da platim, a iskreno nisam se oko toga previše  čudio ni uzbuđivao jer se tako poslovalo i onda i danas. Pitao sam ga koliko treba, a on mi je rekao: Milijun kuna. Nakon nekoliko dana smo se našli u Trnjanci. Parkirao je automobil do mojega, a ja sam iz mog u njegov prtljažnik  prebacio torbu u kojoj je bilo milijun kuna. Novac nije brojao, a nismo progovorili ni riječ. U vozilu je bila još jedna osoba, a mislim da je to bio Milivoj Mikulić, no nisam siguran - kazao je Tadić.

Baš  zbog  ove  posljednje rečenice, Saša Manojlović, zamjenik ravnateljice USKOK-a kasnije je detaljno secirao  iskaz koji je Tadić dao u USKOK-u. Predočavao  mu  je  da  je  Mikulića  u  iskazu u USKOK-u puno detaljnije i eksplicitnije spominjao.  U  iskazu  u  USKOK-u  Tadić je naveo i da mu je Sapunar rekao da davanje novca ide preko njihove tvrtke, pri čemu je Tadić kazao  da  je  Sapunar  pojasnio  da  je pod njihova tvrtka mislio na sebe, Mikulića i Zdravka Livakovića.

-  U  USKOK-u  sam  tako  rekao,  samo  nije mi Sapunar kazao tko stoji iza njihove  firme. Zaključio sam da su to Livaković i Mikulić pa sam tako iskazao - pojašnjavao je Tadić.

Sponzorstva i nogomet

Kazao  je  da ga je Mikulić pitao za “sponzorstva”, pa je u dva navrata dao oko 350.000 kuna za sportsku dvoranu u Prološcu i crkvu u Splitu. Nakon što je dao ta “sponzorstva”, pojasnio je, Osijek Koteks, tvrtka kojoj je bio na čelu,  brže  je  naplaćivala  potraživanje  od države. Što se tiče Kalmete, Tadić  je  kazao da s njim nije u dobrom odnosu.

- On me baš nije volio. To je  išlo  toliko  daleko  da  je,  kada  je  došao u Osijek igrati nogomet, zabranio  bivšem županu da me zove da igram s njima. No on me osobno nikada nije  nazvao i nudio mi ili od mene tražio nešto nemoralno. A nije to radio ni preko posrednika - kazao je Tadić.

Drago Tadić
1/5

Komentara 45

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
18:21 03.09.2018.

Zamjeram HDZu sto cijeli "dorh nije pod istragom. Dovoljan razlog je pokusaj Spasavanja Perkovica i Mustaca, Lex Milance , Ostojic salje DORH na politicku konkurenciju, Stiti Uljanik i drugove, Linic salje, tjera poreznu.. Danas nema mosta u vladi da zastititi drugove, Istraga!

MA
mariocibaric12345
16:25 03.09.2018.

Daj molimte ubaci i u moj prtljaznik koju kunicu

DU
Deleted user
19:24 03.09.2018.

mafija je pionirska organizacija prema ovom centralnom komitetu casnom sudu...hdz banda sigurno vodi hrvatsku drzavu u propast.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije