Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pod sumnjom

Tadić Jurišiću: Bježi od svega, provaljeni smo!

glavas, drmic
Davor Puklavec/Arhiva VL
Autor
Ivanka Toma
18.06.2011.
u 09:33

Drmića i još četvero optuženih tereti se za pokušaj podmićivanja sudaca u pokušaju Glavaševa spašavanja od zatvora.

Zbog ukidanja imuniteta HDSSB-ovu zastupniku Ivanu Drmiću, petooptuženome u slučaju pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi odlučili u korist Branimira Glavaša, USKOK je u Sabor poslao sažetak vjerojatno najdulje optužnice takve vrste.

Na čak 80 stranica ispisana je optužba za pokušaj podmićivanja sudaca, što je trajao nekoliko dana, a tereti petero ljudi: osječkog tajkuna Dragu Tadića, splitskog biznismena Srećka Jurišića, Tadićevu suprugu Božicu Tadić Ćavar, urednicu Glasa Slavonije Sanju Marketić i Ivana Drmića.

Optužnica je, doznajemo od osoba koje su je imale priliku pročitati i proučiti, opsežna jer se u njoj citiraju tajno snimljeni telefonski razgovori što ih je petorka vodila dogovarajući pokušaj Glavaševa spašavanja od zatvora. Po nalogu Županijskog suda u Zagrebu, Tadiću, njegovoj supruzi, S. Marketić i Jurišiću od 20. srpnja prošle godine prisluškuju se telefoni i tajno ih se prati. Već za tri dana, dakle 23. srpnja, shvatilo se da znaju kako ih se prati i prisluškuje i zato odustaju od cijelog nauma.

Doznali za praćenje

Odjednom se razmjenjuju šifrirane poruke, Jurišić otkazuje susret s bivšom državnom tajnicom Marinom Dujmović Vuković (kadrovskim izborom i prijateljicom bivše ministrice pravosuđa Ane Lovrin), kojoj je 25. srpnja u Zadru trebao ponuditi novac da utječe na donošenje povoljnije presude za Glavaša. Marketić i Drmić odjednom osječkoj policiji podnose prijavu protiv njima nepoznate osobe koja je navodno od njih pokušala izvući novac pozivajući se na Glavaša.

Premda USKOK nije utvrdio tko je i na koji način prokazao akciju i javio optuženicima da ih se obrađuje, optužnica i citati s tajno snimljenih razgovora trebali bi tijekom suđenja rasvijetliti tko je slaba karika u sustavu i preko koga je iscurila informacija o tajnim mjerama.

Sve je počelo prije nešto više od godinu dana. Od 31. svibnja do 2. lipnja prošle godine Vrhovni sud je odlučivao o žalbi na osuđujuću presudu Glavašu. Potvrdili su optužbe i tek nešto smanjili zatvorsku kaznu. No, odluka je morala proći kroz evidenciju gdje se provjerava je li u skladu sa sudskom praksom Vrhovnog suda. Ako bi se utvrdilo da nije, onda evidentičar presudu vraća sudskom vijeću na ponovno odlučivanje.

Tadić je, kaže optužnica, okupio Jurišića, svoju suprugu, Sanju Marketić i Drmića te im podijelio uloge kako bi se prikupilo 70.000 eura za podmićivanje sudaca. U zagrebačkom restoranu Baltazar Tadić se najprije našao na ručku s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom, Mladenom Mlinarevićem, direktorom Inženjerijskog biroa, a očekivali su i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, no nije se pojavio. Nakon ručka Tadić je navodno Hrvatinu rekao da zna kakva je odluka donesena o Glavaševoj žalbi te da je se iz evidencije može vratiti na ponovno odlučivanje vijeću. Predsjednik Vrhovnog suda sve je to već istog dana ispričao glavnom državnom odvjetniku, a slijedilo je, i to već u poslijepodnevnim satima, izdavanje odobrenja za prisluškivanje i praćenje spomenute četvorke. Doznalo se da Drmić i Marketić trebaju prikupiti 70.000 eura za mito te da taj novac treba preuzeti Jurišić.

Znakovite poruke

Njih troje su se zbog toga dogovora sastali u Zagrebu 21. srpnja, a tada je rečeno da će se ponovno naći 23. srpnja kada će Jurišić preuzeti novac. Na dan realizacije plana već je bilo jasno da je skupina uznemirena. Zabilježeni su česti telefonski kontakti svih međusobno, razgovori se vode i preko linija koje istražitelji nisu imali, pa ih nisu mogli ni pratiti.

No, ostale su zabilježene vrlo znakovite poruke. Tadić zove Jurišića i kaže mu “bježi od svega, provaljeni smo”, a Tadićeva žena šalje mu SMS sa šifiriranom porukom: “Ovdje je jako loše vrijeme, nemoj isplovljavati”, a suprugu poručuje da je sve one druge telefonske kartice bacila u more.

Komentara 27

Avatar Nikad robom
Nikad robom
10:06 18.06.2011.

malo je smiješno da policija sada \"otkriva\" ono što zna već godinama... što je pisalo po svim novinama... a upravo je policija omogućila glavašu da pobjegne u bih... jer ako se ne varam, policija kontrolira granične prijelaze

TO
Toni50
10:17 18.06.2011.

Četvero optuženih tereti se za pokušaj \"podmićivanja-( razgovor sa svjedocima ) sudaca u pokušaju spašavanja generala, saborskog zastupnika heroja i župana RH gospodina Dr Glavaša od zatvora. Nije li egitmno je pravo pokušaja da se spase hrvatski generali od robijee koja se nepravednim suđenjem dobije ili ne ? Kako znamo cijela Vlada je to radila 20 godina nesvjesno ili nisu imali pojma kao i vrh vrhova . Nadalje se spašavanje \"generala \" odvija od strane Vlade putem organiziranja prosvjeda i diljem EU protiv presuda hrvatskim genaralima ... Zato je legitimno pravo vjeruju neki boriti se za slobodu heroja Glavaša, Gotovine Čermaka i Norca .... Ili samo što politika vrh vrhova odredi je ispravno kao primjera radi progon lov Gotovine i zatvaranje Zagorca jel \"svjedok\" kriminalac otmičar vidi drago kamnje kroz staklenu torbu !

OG
Oger
10:06 18.06.2011.

Kojeg li postenog hrvatskog svijeta! U zemlji s 90 posto krscana! Naravoucenije: 90 posto hrvatskog stanovnistva su lopovi i lazljivci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije