Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI PARLAMENT

Swoboda: Hrvatska ne smije ostati bez brodogradilišta

'Za UNU 270908 Godisnja konferencija o pristupu EU, Hannes Swoboda Photo: Dino Stanin/Vecernji list'
'Dino Stanin/Vecernji list'
Autor
Stojan de Prato
09.06.2010.
u 15:01

Swoboda smatra da je nakon slovenskoga referenduma o Sporazumu o arbitraži granice s Hrvatskom krajnje vrijeme da se pristupne pregovore privede kraju.

Najbolja borba protiv umora od proširenja Europske unije jest primiti Hrvatsku čim prije u članstvo - ustvrdio je čelnik frakcije Socijalista i demokrata (S&D) u Europskome parlamentu i EP-ov izvjestitelj o Hrvatskoj Hannes Swoboda nakon razgovora s državnim tajnikom u MVPEI-ju Andrejom Plenkovićem.

Swoboda smatra da je “nakon slovenskoga referenduma o Sporazumu o arbitraži granice s Hrvatskom krajnje vrijeme da se pristupne pregovore privede kraju”.

- Poglavlje Pravosuđe i temeljna prava treba otvoriti što prije. O tome bi zemlje članice EU trebale donijeti političku odluku, ne obazirući se na sitnice koje u Hrvatskoj treba još napraviti do pune suradnje s ICTY-jem. Važno je dati Hrvatskoj priliku da pokaže punu preobrazbenu sposobnost u pravosuđu - naglasio je Swoboda.

Glede otvaranja poglavlja Tržišno natjecanje, koje se tiče i brodogradnje, Swoboda ističe da bi EU trebala dati Hrvatskoj dovoljno vremena da u ovome teškome gospodarskome stanju preustroji brodogradilišta.

- Hrvatska ne bi smjela izgubiti industrijske pogone s obučenim radnicima jer i na primjeru Grčke vidimo da je turizam, doduše, važan, ali nije dovoljan temelj za gospodarski razvoj – upozorio je Swoboda.

Swoboda je bio pokrovitelj i zajedno s Plenkovićem i s ravnateljicom bruxelleskoga ureda Hrvatske gospodarske komore Dragicom Martinović suuvodničar na konferenciji "Hrvatska - sljedeća članica EU - Gospodarske mogućnosti hrvatskih regija" koju je priredila Hrvatska poslovna mreža u Bruxellesu, a ugostio Europski parlament.

O sklopu konferencija održana su četiri panela: Turizam i prijevozni sektor, Poduzetničko obrazovanje, Obnovljiva energija i energetska učinkovitost te Suradnja znanosti i poslovnoga svijeta - pokretačka snaga gospodarskoga razvoja.

Komentara 10

UK
Ugo Kajvez
17:55 09.06.2010.

Od**bi, mijenjaš ploća kako vjetar puše ......... marš sa svojom EU ... idite grcima, ircima i islanđanima .........

AG
Agramer198
20:18 09.06.2010.

Kaj vam sad pak nije po volji???? To kaj je rekel da bi brodogradilišta trebalo ostavit? Pa budite normalni i recite kada netko kaže nešto koherentno i na mjestu,a ne stalno pljuvati. Bute imali suha usta...

RO
RobyRoby
15:11 09.06.2010.

pametan covjek, nadam se da i misli sta kaze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije