Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Svrgnuti predsjednik Manuel Zelaya vratio se u Honduras

manuel zelaya
Reuters
21.09.2009.
u 23:11

Svrgnuti predsjednik Hondurasa Manuel Zelaya u ponedjeljak se vratio u tu zemlju nakon što je prije gotovo tri mjeseca zbačen s vlasti u vojnom puču.

- Ovdje sam u Tegucigalpau kako bih obnovio demokraciju i pozvao na dijalog - izjavio je Zelaya za televiziju Canal 36. Njegov povratak potvrdile su i Sjedinjene Države, Venezuela i Gvatemala.

Zelaya, inače bliski saveznik venezuelanskog lidera Huga Chaveza, utočište je pronašao u zgradi brazilskog veleposlanstva. Pozvao je svoje pristaše da se okupe ispred zgrade, a apelira na njih, ali i snage sigurnosti da okupljanje prođe bez nasilja i upotrebe oružja.

No te navode pokušao je opovrgnuti Roberto Micheletti, ljuti protivnik Manuela Zelaye koji vodi državu od puča 28. lipnja, rekavši da je Zelaya još uvijek u izgnanstvu u susjednoj Nikaragvi.

Inače, Zelayini protivnici, predvođeni Michelettijem prijetili su da će ga uhititi ako se vrati u Honduras. Podsjetimo, vojska je svrgnula Zelayu nakon što su ga oponenti konzervativci optužili da želi provesti ustavne promjene kako bi se mogao kandidirati za još jedan mandat na čelu države.

Njegovo uhićenje naredio je i Vrhovni sud, a nova vlada dobila je i podršku u kongresu, no državni udar, prvi u Srednjoj Americi nakon završetka hladnog rata, su osudile Sjedinjene Države, Europska Unija te mnogi lideri zemalja Latinske Amerike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije