Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARKOVI

Svježe začine u loncima prodavat će na policama trgovačkih lanaca

'12.04.2010., Halerova aleja, Varazdin - Uzgoj zacinskog bilja u varazdinskoj tvrtki Parkovi. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
22.04.2010.
u 14:55

I grad i tvrtke prepolovile su novac za uređenje cvjetnjaka, kaže direktor Miljenko Ptiček, pa je tvrtka Parkovi prisiljena mijenjati djelatnost

– Okrećemo se proizvodnji svježeg začinskog bilja u teglama. Do 50 posto površine rasadnika kod groblja ide za začine. To je nužno jer ne samo da iz gradskog proračuna dobivamo puno manje za hortikulturu već i građevinske tvrtke, osobito u cestogradnji, u ovoj krizi traže puno manje cvijeća nego prije. Zato ćemo proizvodnju cvijeća prepoloviti – kaže Miljenko Ptiček, direktor tvrtke Parkovi, najpoznatije baš po cvjetnim gredicama.

Začinsko bilje u loncima prodavat će se na posebno dizajniranim policama u trgovačkim centrima. Prehrambena tvrtka BIOS, također iz Varaždina, omatat će te lonce u celofan i distribuirati ih centrima. - Na ovaj način ljudi u kuhinju dobivaju svjež začin, kod kuće ili u restoranu te si odrežu koliko trebaju, kao da su u vrtu. Krenuli smo u proizvodnju 40 vrsta bilja. Tržište najviše traži bosiljak, čak 50 posto. Na osam posto su feferon, origano i menta, a oko šest posto ružmarin i kadulja - kaže Ptiček i dodaje da se ne misle upuštati u sušenje začina. Za to je potrebno puno više zemljišta i povoljnija klima.

Začini su, kaže, dobar posao, prihodi su slični kao od uzgoja cvijeća. Najveći trošak je grijanje zimi, no to je neizbježno, jer trgovine treba neprekidno opskrbljivati.

Suradnja s BIOS-om počela je na sajmu poljoprivrede u Berlinu, u kojem su zajedno otkrili da dio tržišta traži svježe začine, i to od domaćih proizvođača. - S BIOS-om ćemo razviti niz dijetetskih proizvoda, slastice na bazi stevije. Do kraja godine imat ćemo 20.000 biljaka još nepoznate stevije. Razvijamo njezinu proizvodnju na pola hektara - kaže Ptiček.

Ključne riječi

Komentara 1

FR
franc
16:12 23.04.2010.

Ovaj idiot Ptiček kao direktor Groblja i Parkova i još koječega, najveći privatni dioničar gradske komunalne firme, počinje i proizvodnjom bilja za prehranu. Kakav je pohlepni pokvarenjak mogao bi feferone saditi i po grobnicama na Groblju, jednom od najljepšem ii najstarijih groblja u Evropi. Sve to uz blagoslov svoga svemoćnog zaštitnika i kuma gradonačelnika Čehoka! Kumovski biznis!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije