Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FORUM U DAVOSU

Svjetski čelnici zabrinuti: 'Prijete nam najmanje četiri isprepletene krize'

German Economic and Climate Protection Minister Habeck speaks during a panel discussion at WEF 2022, in Davos
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS
1/2
24.05.2022.
u 13:00

Poskupljenja na gotovo svim razinama potpopala su povjerenja potrošača i uzdrmala svjetska financijska tržišta, što je potaknulo središnje banke da povećaju kamatne stope

Oštre poruke stigle su danas sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, među kojima je i govor njemačkog dokancelara Roberta Habecka koji je izrazio zabrinutost oko rizika od globalne recesije. 

- Imamo najmanje četiri krize koje su međusobno isprepletene. Imamo visoku inflaciju, energetsku krizu, siromaštvo hrane te klimatsku krizu. I probleme koje ne možemo riješiti ako se koncentriramo na samo jednu od kriza - upozorio je Habeck. 

Poskupljenja na gotovo svim razinama potpopala su povjerenja potrošača i uzdrmala svjetska financijska tržišta, što je potaknulo središnje banke da povećaju kamatne stope, prenosi Reuters

- Ako se nijedan od problema ne riješi, zaista se bojim da ulazimo u globalnu recesiju s ogromnim učinkom na svjetsku stabilnost - kazao je Habeck tijekom panel diskusije. 

Govoreći u Davosu, izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva rekla je da su rat, stroži financijski uvjeti i šokovi cijena očito srozali izglede za rast, no ipak još ne očekuje recesiju. 

- Ne, ne očekujem ju u ovom trenutku, no to ne znači da ne postoji mogućnost - kazala je. 

Jučer se na inflaciju osvrnula i predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde koja je upozorila kako sve veći pritisci na cijene obuzdavaju gospodarsku aktivnost te uništavaju kupovnu moć kućanstava. 

- Rat Rusije i Ukrajine bi se mogao pokazati kao prijelomna točka za hiberglobalizaciju - kazala je. 

- To bi moglo dovesti do toga da lanci opskrbe na neko vrijeme postanu manje učinkoviti te da tijekom tranzicije stvaraju trajnije troškovne pritiske na gospodarstvo - dodala je. 

Dok se gospodarski otpor ukrajinske krize najviše osjeća u Europi, američko gospodarstvo doživljava najveće pritiske cijena.

Indeks potrošačkih cijena pao je s gotovo nule prije dvije godine na 40-godišnji maksimum od 8,5% u ožujku. Sustav federalnih rezervi je ranije ovog mjeseca odgovorio svojim najvećim povećanjem kamatnih stopa u 22 godine, a predsjednik Jerome Powell je barem na svoja sljedeća dva sastanka naznačio povećanje sličnog razmjera - pola postotnog boda.

>> VIDEO Milanović vs. Plenković: 'Jeste li vi čuli što je on rekao?', 'Može napraviti jedan-nijedan sklek...'

Komentara 12

AM
Axis Mundi
13:49 24.05.2022.

Uvijek je dobro znati što su-kreatori pojedinih fenomena misle o vlastitoj "kreaciji". Kao kad napraviš atomsko ili nuklearno oružje pa se čudiš da se koristi (ili se prijeti korištenjem, no kad je i sama prijetnja tu, znaš da je vrijeme šale prošlo.)

ZP
Zabranjen pristup
13:37 24.05.2022.

Gospoda ne radi na rjesenju nego prouzrocavanju krize. Nastala je lockdownima (neopravdanim), sankcijama i naravno losa politika

PR
prokurator
12:36 24.05.2022.

mudraci sada mogu razglabati čijom krivnjom je došlo do krize... ali ostaje činjenica da je svijet prije 10 godina (premda izašao iz predhodne financijske krize) bio u vrlo VRLO neodrživom stanju, bilo u energetskom, ekonomskom ili klimatskom pogledu. neodrživo znači da će uskoro puknuti. kriza se jednostavno morala dogoditi, nažalost. evo sada i ovi iz članka to kao kuže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije