Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Svjetska zdravstvena organizacija: Pandemije svinjske gripe nije bila laž

Margaret Chan WHO
Foto: Reuter
1/2
24.01.2010.
u 21:58

Tijekom razvoja pandemije identificiran je vrlo težak oblik primarne virusne upale pluća, koja je rapidno napredovala i često uzrokovala smrt kod oboljelih, što nije uobičajeni oblik bolesti kod sezonske gripe, kažu u SZO

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) odbacila je navode da je stvorila "lažnu pandemiju" kako bi donijela ekonomsku dobit farmaceutskoj industriji. SZO tvrdi da su laboratorijske analize pokazale da je virus svinjske gripe genetski i antigenski potpuno različit od drugih virusa gripe koji cirkuliraju u svijetu i da su epidemiološke informacije, koje su dale vlasti Meksika, SAD i Kanade, potvrdile da postoji prenošenje zaraze s čovjeka na čovjeka.

Kliničke informacije, posebno one iz Meksika, ukazivale su da virus može izazvati teško oboljenje i smrt.

Kad su ove informacije razmatrane zajedno, predstavljale su vrlo ozbiljno upozorenje i SZO i drugim organima odgovornim za javno zdravstvo kako trebaju biti spremni za pojavu pandemije, kazano je u izjavi SZO.

"Tijekom razvoja pandemije identificiran je vrlo težak oblik primarne virusne upale pluća koja je rapidno napredovala i često uzrokovala smrt kod oboljelih, što nije uobičajeni oblik bolesti kod sezonske gripe. Iako su ovakvi slučajevi bolesti bili relativno rijetki, bili su teško breme za jedinice intenzivne njege", navela je SZO.

Naglašava se kako je globalno širenje bilo iznimno naglo, što je za SZO bio putokaz da pozove na podizanje razine pandemijske faze, te da na kraju proglasi kako je počela pandemija.

Ključne riječi

Komentara 20

OB
-obrisani-
22:03 24.01.2010.

Zar zaista nije?

OB
-obrisani-
22:19 24.01.2010.

Interesantno ova priča, a ni sama se nije cijepila. Nisam čuo ni da se Kosorica cijepila iako je Milinović tvrdio da hoće. Neka prije toga ova WHO-dama odgovori zašto se gura neispitano cjepivo te zašto ljudi moraju potpisivati da gaa uzimaju na vlastitu odgovornost? Ma, još bolje neka kaže koliku je proviziju stavila sebi u džep i kolika je provizija bila za vlade koje su uvezle to cjepivo pod ovakvim uvjetima.

OB
-obrisani-
23:06 24.01.2010.

@bili-tartuf Nisan ja ništa žbalja. Oni koji su odbili proviziju poput dr. Sladojeva u Hrvatskoj i poljske ministrice zdravstva imali su ili imaju grdnih problema s priTIscima i prijetnjama. Ovo cjepivo je prevara čista, gotovo neispitano a oni kažu: \"uzmitee ga, zasad nema posljedica (hm?), a ako ih bude-bude, potpisali ste ionako da ga uzimate na vlastitu odgovornost\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije