Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl u Karlovcu

Svjetska klasa Martina Filjak za spas ugroženih risova u Hrvatskoj

filjak
Pixsell
15.02.2012.
u 13:39

Namjera je skupiti novac za osnivanje zaklade koja će pomagati u istraživanju tih životinja kojih je u našoj zemlji, nažalost, sve manje

Martina Filjak je svjetska klasa. U ponedjeljak će svijet biti u Karlovcu – najavio je ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom Zvonimir Ilijić, jedinstveni multimedijalni događaj “Zemlja risova” 20. veljače u 19 sati.

Pedesetak jedinki

Ugledna pijanistica tada će na koncertu izvesti skladbe Roberta Schumanna i Sergeja Prokofjeva. Nastupit će i glumac Vili Matula, a bit će i drugih sadržaja, poput nagradne igre. Događaj u Karlovcu ima humanitarni karakter.

Prihod je namjenjen osnivanju istoimene Zaklade Martine Filjak kojoj je cilj financijski pomagati istraživanje risova u Hrvatskoj kojih je u našoj zemlji sve manje, najviše zbog djelovanja čovjeka, ali i zbog ugroženog genetskog materijala. Stoga će jedna od namjera biti i da se pronađu risovi koji bi bili prikladni za križanje s hrvatskim.

Kako objašnjava Vedran Slijepčević, veterinar s Veleučilišta u Karlovcu koji se dugo bavi njihovim proučavanjem, u Hrvatskoj ima trenutačno 40 do 50 međusobno vrlo srodnih jedinki.

 Utjecaj umjetnika

 Osnivanje Zaklade podržava i Državni zavod za zaštitu prirode. Do petka na blagajni Zorina doma traje pretprodaja ulaznica po cijeni od 70 kuna, dok će na dan koncerta biti 100.

 – U SAD-u je ovakav oblik djelovanja uobičajen. Angažman umjetnika može puno učiniti na osvješćivanju javnosti – objašnjava Filjak motivaciju za ovaj vrlo važan. (mb/VLM)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije