Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove poruke

Svjetska banka: Više oporezujte velike plaće

novac
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
26.09.2018.
u 17:34

Svjetska banka pozvala je Europsku uniju da ponovno osmisli socijalnu politiku ne bi li se usporilo stvaranje sve većeg jaza

Svjetska banka godinama je slala upozorenja Hrvatskoj da mora fleksibilizirati tržište rada jer prevelika zaštita dovodi do smanjenja konkurentnosti i pada gospodarstva, da bi jučer stigao izvještaj obojen posve drukčijim bojama. Nejednakosti su postale takav problem da i Svjetska banka preporučuje da se više oporezuje one s velikim primanjima kako bi se postigao novi društveni dogovor.

Kad je o Hrvatskoj riječ, Svjetska banka, na čijem je čelu talijanska ekonomistica Elisabetta Capannelli, ističe da su generacije rođene tijekom 1940-ih imale dva puta bolji pristup visokom obrazovanju i dva puta manju nejednakost nego generacije rođene 1980-ih. Spominju se četiri vrste nejednakosti koje nagrizaju društvene ugovore u Europi i Srednjoj Aziji, a to su razlike između mladih i starih generacija; nejednakosti između radnika koji se bave različitim zanimanjima; nejednak pristup mogućnostima na temelju zemljopisnog položaja; i nejednakosti na osnovi roda, etničke pripadnosti, podrijetla i drugih čimbenika, a ne truda ili sposobnosti pojedinca.

Svjetska banka pozvala je Europsku uniju da ponovno osmisli socijalnu politiku ne bi li se usporilo stvaranje sve većeg jaza između građana kojima nove gospodarske prilike donose korist i onih koji su ostavljeni na marginama sve dinamičnijeg i fleksibilnijeg gospodarstva. Za mnoge se, ističu, još može reći kako pripadaju srednjem sloju po dohotku koji ostvaruju, ali ne i po materijalnoj sigurnosti koju uživaju. U nekim državama članicama EU udvostručila se visina dnevnih primanja potrebna kako bi se izbjeglo zapadanje u siromaštvo. Istodobno, više mladih zaposleno je na nekvalitetnijim radnim mjestima nego njihovi stariji kolega.

– Dugoročno zaposlenje s redovnom plaćom više ne predstavlja normu, osobito za mlade – izjavio je Cyril Muller, potpredsjednik Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju.

Svjetska banka podsjeća da se u Hrvatskoj broj zaposlenih na nepuno i određeno radno vrijeme od 2002. do 2013. popeo s 11% na 15% zaposlenih kada govorimo o općoj populaciji, a kad su posrijedi mladi, taj porast bio je još snažniji: u 2002. godini 29% zaposlenih u dobi od 20 do 24 godine radilo je na nepuno ili određeno vrijeme, dok se u 2013. njihov udio popeo na 45%, što je porast od 16 postotnih bodova. Stoga preporučuju povećanje zaštite u svim vrstama ugovora o radu te proširenje poreznih osnovica s modela temeljenog isključivo na primicima i izdacima na sustav koji bi zahvatio kapitalne dobitke i one s višim primanjima.

Pogledajte video rasprave Andreja Plenkovića i Davora Bernardića u Saboru:

Ključne riječi

Komentara 10

DO
doktorica
17:47 26.09.2018.

kod nas sve obrnuto kao da nismo u EU

RI
rightside
17:58 26.09.2018.

i evo konacno ,"savjeta" no to anemiji ne odgovara,, sve svoje je zaposlio na mjesta sa velikim primanjima pa da sad povisi porez na velike place,sta bi mu ljudi rekli,,))))))

GV
golub Vaso
18:26 26.09.2018.

zato u Hrvatskoj anemija i njegova ekipa radi sve da se razlike povećaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije