Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA ŠTANDOVI

Svjedokinja: Sandra Švaljek je odlučila da se to ne plati

Suđenje milanu Bandiću
Marko Lukunic/PIXSELL
13.09.2018.
u 11:12

Situacija u sudnici zahuktala se kada je odvjetnik Krešimir Krsnik primijetio kako je USKOK u kratkom roku od Grada tražio i dobio sve dokumente o potpori inicijativi Željke Markić.

Grad  Zagreb donio  je  zaključak  o  pokroviteljstvu nad akcijom “Birajmo zastupnike  imenom  i  prezimenom”  koju  je  2014.  organizirala građanska inicijativa  u “U ime obitelji”, no taj zaključak nije obuhvaćao bilo kakvu financijsku obvezu Grada Zagreba.

Sukus  je  to  iskaza  sedmero  svjedoka  koji su svjedočili na zagrebačkom Županijskom  sudu  u  nastavku  suđenja  za  aferu Štandovi. U tom postupku optuženi  su  gradonačelnik  Milan  Bandić,  Ivica Lovrić i Zdenka Palac, a tereti  ih  se  da  su  pogodovali građanskoj inicijativi “U ime obitelji”, besplatno  im  ustupivši štandove za jedan od njihovih referenduma pri čemu je  Grad Zagreb oštećen za oko 300.000 kuna. Lovrić je bio jedini koji se u četvrtak  pojavio na ročištu,  jer  prema zakonu, nakon što su primili na znanje održavanje rasprave, optuženici joj ne moraju nazočiti, ako se slažu da se ona provede u njihovom odsustvu. Tu su “privilegiju” iskoristili Bandić  i  Zdenka Palac, a među svjedocima koji su iskazivali bio je i Miro Laco. Laco je Bandićev suoptuženik u aferi Agram, a vrijeme inkriminirano optužnicom, u jesen 2014. bio je pročelnik Ureda gradonačelnika. Kazao  je da je potpisao zaključak za pokroviteljstvom nad akcijom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”..

-  U tom zaključku konkretno je stajalo da nema financijske potpore. Vezano za donošenje tih akata nisam imao drugih aktivnosti, no zvao sam neke radio postaje radi emitiranja spotova. Ti su pozivi bili moja inicijativa kao osobe,  a ne s mjesta na kojem radim, radi ishođenja termina emitiranja. Ne sjećam se niti koje sam radio stanice kontaktirao niti da li sam im nešto dostavljao - kazao je Laco. Dodao je i da je komunicirao s Lovrićem kojem je kazao da je ta inicijativa “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” hvale vrijedna. Osim Lace, svjedočio je i Slavko Kojić, koji je u inkriminirano vrijeme bio pročelnik  gradskog  ureda za financije. Kazao je da o predmetu suđenja zna iz medija, te je dodao:

-  Zahtjev građanske inicijative “U ime obitelji” za plaćanjem troškova sam bacio u smeće jer taj zahtjev nije imao pravne osnove jer mi nikada nije dostavljen  nalog  za  plaćanje  koji  bi se temeljio na zaključku gradonačelnika o financijskom pokroviteljstvu - kazao je Kojić. Dodao  je  da  je  o  tome razgovarao sa Sandrom Švaljek, koja je mijenjala Bandića na gradonačelničkoj  funkciji  dok  je  on  bio u pritvoru, te je ponovio da Grad Zagreb nije ništa platio jer za to nije bilo preduvjeta. Svjedokinja Almira Alma Kunst  pak  je  kazala  da je inicijativa “U ime obitelji” poslala račune Gradu Zagrebu u siječnju 2015.

- Te sam račune našla kada sam došla s razgovora u DORH-u. Tražili su da se na  temelju  zaključka  o pokroviteljstvu plate troškovi jer je Grad Zagreb bio pokrovitelj.  Priložili su i račune, no Grad Zagreb to nije platio jer je tako odlučila Sandra Švaljek, a temeljem odluke o pokroviteljstvu. Ta odluka nije uključivala financijsko pokroviteljstvo, a Grad Zagreb i nije imao obvezu plaćanja - kazala je svjedokinja. Bandić  je  inače  u tv snimci koja je pregledana u sudnici kazao da je “ U ime  obitelji”  dao 138.000 kuna “kao i drugim udrugama”, te je naveo da su štandovi  bili  unajmljeni  te  da je najam jednog štanda 2000 kuna. Željka Markić je u svom iskazu prošli tjedan navela da su oni tražili “materijalnu potporu, no da nisu definirali kako će ona biti definirana”. Rekla je i da oni za najam štandova nisu imali sredstava.

 

Komentara 28

OL
olujadolazi
11:49 13.09.2018.

Narodu se sudi u ovom slučaju.Hrvatskom narodu sude ortodoksni komunisti.

DE
desnoispravno
11:54 13.09.2018.

Po šumama i gorama još hodi sudstvo u Hrvatskoj.

Avatar liquidsky
liquidsky
14:36 13.09.2018.

Naravno da je Švaljekica odlučila da grad (prirezni obveznici) ne plate Markićkine aktivnosti. Da je odlučila platiti, i njoj bi se sada sudilo zajedno s onim fuflavim slinavcem kojeg je mijenjala dok je bio u pritvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije