Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA INA-MOL

Svjedokinja: Izdvajanje plinskog poslovanja bilo je u interesu i Ine i MOL-a

Ilustracija
Sanjin Strukic/PIXSELL
11.11.2019.
u 13:57

U svom iskazu kazala je i da se u nekoliko navrata susrela s Jozom Petrovićem, bivšim članom uprave Ine. On je, inače, u svom iskazu tvrdio da u pregovorima s MOL-om nije sudjelovao.

Interes MOL-a bio je izbjeći gubitke nastale razlikom u kupovnoj i prodajnoj cijeni, dok je hrvatski interes bio da posjeduje strateški važno skladište plina te da zadovolji propis EU prema kojemu se u poslovanje s plinom trebaju uvesti tržišni uvjeti, kazala je Katalin Tamas u nastavku suđenja za aferu Ina-MOL na zagrebačkom Županijskom sudu. Riječ je o ponovljenom suđenju, nakon što je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. 

Katalin Tamas  bila je članica MOL-ova tima za pregovore o izdvajanju plinskog poslovanja  iz Ine, a tom timu pridružila se 2008. godine. Kazala je da je izdvajanje plinskog posla bio obostrani interes Ine i MOL-a. Dodala je da je hrvatskoj Vladi  bilo važno minimalizirati gubitke koje je stvaralo plinsko poslovanje zbog skuplje kupovne od prodajne cijene plina.

– Izdvajanje plinskog poslovanja bilo je dobro rješenje i u interesu Vlade i MOL-a, ponajviše zbog minimalizacije gubitaka. Mislim da je na prodaji skladišta plina ustrajala hrvatska strana – kazala je svjedokinja. 

Iskazivala je i da su pregovori o preuzimanju  tvrtke Prirodni plin bili teški jer je hrvatska strana shvatila da će u prijelaznom razdoblju morati financirati gubitke pa je inzistirala na tome da osigura što povoljniji položaj. U svojem iskazu kazala je i da se u nekoliko navrata susrela s Jozom Petrovićem, bivšim članom uprave Ine. On je, inače, u svom iskazu tvrdio da u pregovorima s MOL-om nije sudjelovao.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
14:17 11.11.2019.

Sve je dobro za mol...nafta iz slavonije transportira se u madjarsku ..a rafinerija u sisku ide u staro zeljezo...vjerojatno je i sa plinom tako...dok se sudski proces zavrsi g.sanader ce imati godina kao i metuzalem biblijski..

CH
chemica
14:12 11.11.2019.

Znači, nisu nam htjeli prepustiti cjelokupan plinski biznis zajedno s proizvodnjom, već isključivo infrastrukturu. Nekakvo tamo skladište plina. Hrvatski plin bi nam Madžari i dalje prodavali. Cijena skladišta, par milijardi kuna. Genijalan posao. Za Mol svakako.

Avatar nekakav
nekakav
17:26 11.11.2019.

vidim da većina nije shvatila. mol nije kupio plinski biznis, već je obveza hrvatske bila da do izdvajanja plinskog biznisa da snosi troškove razlike u cijeni. znate, ina je kupovala plin po jednoj cijeni, a naša mila i draga država je prodajnu cijenu određivala, i tako je ina, mol, svejedno, godišnje imala čisti gubitak od pola milijarde kuna na plinu. to je pokrivala iz dobiti na nafti, al prema ugovoru kojeg je račan sročio i potpisao, hrvatska je to trebala razdvojiti i u međuvremenu plaćati sve troškove. dogodilo se to da hrvatska nije nadoknađivala gubitke na plinu, i mol kad je voda došla do grla je vrisnuo i tražio da napokon se nešto učini. a priče o 'hrvatskom' plinu i nafti zadržite sa sebe. nije to ništa našeg, nego državno. sanaderu nije ništa dokazano. da se razumijemo. postoje sumnje, ali to nisu dokazi. možeš ti sumnjati na svojeg susjeda da se svako malo očeše o tvoju ženu, al dokaza nemaš, pa 'čkomi'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije