Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE DRAGANU BIRAČU ZBOG RATNOG ZLOČINA

Svjedok: Srspskih je vojnika bilo kao mrava. Ušli su mi u dvorište i tražili da idem s njima

Sud - sudac - sudnica
Grgo Jelavić/PIXSELL
16.05.2019.
u 14:28

Birač je bivši pripadnik srpskih parapostrojbi, a optužen je za ubojstvo supružnika Mladena Bišćana i Anđelke Bišćan te Jagode Brkljačić u Hrvatskoj Kostajnici u rujnu 1991.

Srpskih je vojnika bilo kao mrava. Njih gotovo tisuću kretalo se iza kola Hitne pomoći. Vojnici su u jednom trenutku ušli u moje dvorište. Pitali su me:

- Zašto ti ležiš dok vojska gine?

Objasnio sam im da sam bolestan. Tražili su me da im se pridružim no tada je stigao ženin brat Lazo Zorbas koji me je spasio. Kasnije sam od sumještana čuo da bi i mene ubili da su znali da sam Hrvat - kazao je svjedok Pero Maksimović, koji je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio u nastavku suđenja Draganu Biraču, optuženom za ratni zločin.

Birač je bivši pripadnik srpskih parapostrojbi, a optužen je za ubojstvo supružnika Mladena Bišćana i Anđelke Bišćan te Jagode Brkljačić u Hrvatskoj Kostajnici u rujnu 1991. Prema optužnici, ubio ih je nakon što su se predali i s rukama podignutim u zrak izašli u dvorište obiteljske kuće. Sudi mu se u odsutnosti, a u Srbiji je saslušan zamolbenim putem.

Maksimović je svjedočio o svojim saznanjima vezano za napad na Hrvatsku Kostajnicu, pa je ispričao da je tog jutra ležao u krevetu jer je bio bolestan. U jednom je trenutku čuo galamu pa je kroz prozor pogledao što se događa te je tada vidio srpske vojnike. Kazao je da je nakon ulaska srpskih postrojbi u Panjane kod Hrvatske Kostajnice začuo pucnjeve i galamu te da mu je dva sata nakon početka napada prišao susjed Rade Knežević koji mu je kazao da je ubijena obitelj Bišćan.

- Zbog te sam vijesti bio u šoku tri dana. Kada sam ga upitao tko ih je ubio i zašto, Knežević mi nije znao reći. Sjećam se da su srpski vojnici nakon napada išli po kućama i krali robu, a kasnije sam čuo da su tijela ubijenih Bišćana spaljena. Nakon rata pitao sam sina i unuka ubijenih Danijela Bišćana tko stoji iza njihovog ubojstva no on mi nije htio reći. Dragana Birača, kojeg sam prije rata rijetko viđao, za vrijeme napada nisam vidio - kazao je Maksimović. Dodao je kako se nekoliko dana nakon napada osjetio miris paljevine te da je kasnije čuo da je tijela ubijenih zapalio Ostoja Ljeskovac zvan Čoja.

- Ne znam je li istina da je Ljeskovac zapalio tijela Bišćanovih nakon njihovog ubojstva. On je kasnije umro - kazao je Maksimović.
rekao je i da je policija nakon rata istraživala ubojstvo te da ne zna tko bi mogao imati više saznanja o samom događaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije