Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA SUHI LED

Svjedok je bio godinu dana poslovođa u Ekotoursu, a tvrdi da ne zna tko je bio vlasnik

Zvonimir Šostar
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
16.02.2021.
u 17:25

Plaću su isplaćivali na račun, a dnevnice i božićnice na ruke. Za potrebe posla koristio sam i privatno vozilo i za to su mi plaćali naknadu - rekao je  Alukić

I dok Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", javnosti već danima objašnjava tko se je ili nije preko reda cijepio u najnovijoj aferi "Da se ne baci", na zagrebačkom Županijskom sudu, nastavlja mu se suđenje u aferi Suhi led.

Riječ je o postupku u kojem USKOK Šostara, bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo i još nekoliko osoba tereti da su da Grad Zagreb oštetili za gotovo 40 milijuna kuna. Prema optužnici, fiktivno su čistili klimatizacijske i ventilacijske sustave gradskih sportskih dvorana tzv. suhim ledom. Dio optuženika krivnju je priznao prije početka suđenja, pa su na optuženičkoj klupi osim Šostara još završili  Mirta LončarDavor Ljubić i Goran Žonja.

U nastavku suđenja, na kojem se optuženici nisu pojavili jer ne moraju ako su upoznati s održavanjem rasprave, svjedočio je Ermin Alukić.

-  Za Mirtu Lončar sam prvi put čuo kad sam pozvan za svjedoka u USKOK, a za Zvonimira Šostara sam čuo s televizije. Mimoišli smo se kad smo čistili Gradsko poglavarstvo, a osobno ga ne poznajem - kazao je Alukić.

No u istrazi je iskazivao malo drugačije, jer je tijekom ispitivanja u USKOK-u u lipnju 2016. kazao  kako je Mirti Lončar u Gradsko poglavarstvo nosio račune vezane za dezinfekciju. Upitan da to razjasni, Alukić je kazao:

- No nisam s njom bio u nikakvom kontaktu niti sam je ikada vidio u sportskim dvoranama Grada Zagreba dok sam bio  tamo. Dok sam radio u Ekotoursu po nalogu Mirjane Maloče i Davora Ljubića znao sam  podizati i po 50.000 kuna dnevno. Taj sam novac davao njima, a oni su mi  rekli da tim novcem plaćaju putne troškove, dnevnice...

Alukić je kemijski tehničar i u Ekotoursu je imao plaću  između 4800 i 5200 kuna mjesečno.

- Plaću su isplaćivali na račun, a dnevnice i božićnice na ruke. Za potrebe posla koristio sam i privatno vozilo i za to su mi plaćali naknadu - rekao je  Alukić.

Kada mu je predočeno da je 2014. za troškove vožnje svojim autom u službene svrhe dobio 62.460 kuna, prvo nije znao kako to objasniti, a onda mu je ponovo predočen  njegov iskaz iz istrage u kojem je naveo kako je riječ o prevelikom iznosu te kako mu sigurno nije toliko isplaćeno.  

- Ako sam to tada rekao onda je to točno - ustvrdio je nakon predočavanja.

Alukić je u Ekotoursu radio od 2000. do 2016. a kako je kazao bavio se raznim kemijskim i mehaničkim čišćenjem pa i čišćenjem metodom suhog leda.

- Čistili smo staračke domove, kuhinje, klimatizacijsko-ventilacijske sustave, pa i u sportskim dvoranama, a u Zagrebu smo čistili sve sportske dvorane. Metodom suhog leda u sportskim dvoranama smo čistili oko 30 posto prostora, a ostalo mehaničkim sredstvima, četkama... Uglavnom smo dvorane čistili noću pa nije bilo nadzora. Kad bi radili po danu  znali su biti nazočni voditelji tehničke službe, ali samo u nekim smjenama - kazao je Alukić.

Godinu dana je bio glavni poslovođa no tvrdi da ne zna je li vlasnik Ekotoursa bio Davor Ljubić ili Goran Žonja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije