Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baranović o lex Čačić

'Svjedoci smo prljavoj raboti stranke koja se predstavlja kao čuvar ljudskih prava'

Petar Baranović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.02.2015.
u 12:22

Zastupnici Narodne stranke - reformisti danas su na izvanrednoj konferenciji oštro osudili SDP-ov amandman na izmjene izbornog zakonodavstva

Zastupnici Narodne stranke - reformisti danas su na izvanrednoj konferenciji oštro osudili SDP-ov amandman na izmjene izbornog zakonodavstva koji ide, tvrde, direktno na eliminaciju predsjednika njihove stranke Radimira Čačića iz političkog života. Natalija Martinčević rekla je da su izmjene izbornog zakonodavstva trebale biti dobar prijedlog. 

- Ovo je primjer kako se dobar prijedlog pretvori u neviđenu prljavštinu. Postavljam pitanje SDP-u, kako vas nije sramota izaći s amandmanom koji je napisan isključivo za eliminaciju Čačića. Kako vas nije sramota proganjati ljude kojima se u životu desila nesreća, a podržavate pravomoćno osuđene poput gradonačelnika Dubrovnika Vlahušića? Kako vas nije sramota da vas HNS uvlači u svoju prljavštinu? - pitala je Martinčević i dodala da SDP ne bi smio podcjenjivati građane jer će vidjeti što je podlost ili prljavština. Nas ove podvale neće obeshrabriti, bit ćemo još bolji i jači, kaže Martinčević.

Petar Baranović ovo je nazvao "sramotnom situacijom koja je najprljavijom političkom rabotom u zadnjih 25 godina".

- Svi se sjećamo neprihvatljivog načina na koji je Radimir Čačić eliminiran iz HNS-a s pokušajem da ga se eutanazira iz političkog života, a danas smo svjedoci prljavoj raboti stranke koja se predstavlja kao čuvar ljudskih prava u društvu, stranke koju vodi Zoran Milanović – kaže Baranović te dodaje da je u politički život ušao kao amater i entuzijasta da nešto može promijeniti. Te 2009. godine upoznao je i Zorana Milanovića, "mladog čovjeka koji je ostavio dojam osobe koja želi dobre stvari".

- Sve do jutros sam vjerovao da je to onaj Zoran Milanović koji vodi Vladu. Ali očito sam bio prevaren. Za ovo držim odgovornim isključivo Zorana Milanovića. Je li ovo način za uspostavu vladavine prava da se unaprijedi demokratski sustav. Od Vesne Pusić sam nekako s godinama navikao na ovu vrstu batina – naglašava Baranović dodavši kako se Milanović još stigne predomisliti sutra do glasovanja. Zanima ga, kaže, tko će sutra od zastupnika dići ruku za ovaj amandman. 

- Oni koji misle da nas mogu zaustaviti gadno su se preračunali, Radimir Čačić je čovjek kojega se slabiji od njega boje, ali nije jedina violina i isključiva snaga reformista – zaključuje Baranović.

Zbog svega ovoga, reformisti najavljuju tri amandmana na SDP-ov prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva- protiv su ukidanja nositelja lista, podržavaju tzv. Žensku kvotu, ali traže da žene moraju biti na prvih 7 mjesta na listama, a ne na dnu, te podržavaju da se ne mogu kandidirati osuđenici za teška kaznena djela, ali, naglašavaju, prometna nesreća iz nehaja i teška kaznena djela nikako ne mogu biti jednako tretirana. Podsjetimo, SDP podnosi amandman na svoj prijedlog zakona, kojim traže zabranu kandidiranja pravomoćno osuđenih na više od šest mjeseci zatvora do isteka rehabilitacijskog roka, što znači da Čačić, kojemu teče rehabilitacijski rok za prometnu nesreću u Mađarskoj, ispada iz igre za parlamentarne izbore, dok recimo, Branimir Glavaš ili Milan Bandić nesmetano to i dalje mogu. Na pitanje kako tumače objašnjenje SDP-ovog Peđe Grbina da se ovim amandmanom samo razrađuju postojeći zakoni, Baranović odgovara: - Da se rodio prije 2015. godina vjerojatno bi se zvao Poncije Pilat, doduše nešto je veći od njega jer su ljudi tada bili niži rastom – objasnio je Grbin.

>> Tražili stanku u Saboru kako bi pozvali Vladu da odustane od privatizacije Jadroplova

Komentara 11

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:55 12.02.2015.

Prvo zakon o zabrani stranaka koje su nasljednice Komunističke partije, lustracija onih koji su pomagali zločinački komunistički režim, a tek onda sve ostalo. Malo bi ih ostalo u Saboru, ali bi Hrvatskoj bilo značajno bolje.

NE
neverane
13:00 12.02.2015.

Pušu oni u Čačićevu rožinu jer znaju da su bez njega politički mrtvaci.

MX
MXLCLGTG
12:48 12.02.2015.

Ovaj izborni zakon treba stopirati sve dok se sa koncezusom ne dodje do dobrog i kvalitetnog zakona nije dobro da jedna stranka pravi izborni zakon po svojim uvjerenjima da je najbolji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije