Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAELSKO BOMBARDIRANJE PALESTINSKOG TERITORIJA

Svjedočanstvo iz Gaze: Helikopteri i zrakoplovi F16 razaraju sve

28.12.2008.
u 11:04

Gaza gori! U deset godina novinarske karijere ovako nešto još nisam doživio. Avioni F16 i helikopteri razaraju sve oko sebe! Evo, čujete i sami zvuk detonacija. Dok s vama razgovaram Izraelci i dalje napadaju! – drhtavim glasom u telefonskoj vezi rekao nam je danas Imad Eid, dopisnik libanonske televizije, koji se već nekoliko dana nalazi u gradu Khan Jounisu u pojasu Gaze.

Galerija: Prosvjedi i nemiri u zemljama Bliskog istoka

U izraelskim zračnim napadima pogođena džamija u Gazi

Zamolivši nas za kratki prekid razgovora, zbog projektila koji toga časa padaju u njegovoj blizini, i sami smo svjedočili strašnim zvukovima detonacija s druge strane linije. Nakon nekoliko minuta i detonacija koje su postajale sve udaljenije, Imad nam je uzbuđeno nastavio opisivati užas koji proživljavaju stanovnici Gaze.


– Danas je bio najkrvaviji dan za pojas Gaze od 1967. godine. Po zadnjoj statistici, do sada ima 280 mrtvih i oko 700 ranjenih, među kojima je njih 180 u životnoj opasnosti. Siguran sam da će se broj žrtava izraelskog bombardiranja, koje traje već dva dana, rapidno povećati, jer se ispod porušenih objekata nalazi velik broj leševa do kojih se ovoga časa uopće ne može doći.

Pojas Gaze, koji je već neko vrijeme bez struje, danas je ostao i bez vode, goriva, hrane i lijekova, a miris paljevine i smrti postaje sve nepodnošljiviji – opisivao nam je Imad, kojega je panična vriska ljudi iznova primorala da zastane i zamoli za malo strpljenja. Kada je užas s druge strane postao tiši, Imad je nastavio.

– Vjerujem da ovo čujete i sami. Strah, panika i užas. Danas su izraelski zrakoplovi F16 bombardirali zgradu Hamasova predsjedništva u ostavci, zgradu centralnog zatvora i sjedište obavještajne službe.

Isto tako, danas je bombardirano i nekoliko policijskih postaja, skladište za lijekove, a jutros oko 5 sati po lokalnom vremenu izraelski su zrakoplovi gađali cisterne pune benzina koje su eksplodirale i vatrom se proširile na obiteljske kuće duž granice, gdje je već sada velik broj novih žrtava. Bolnice su pune ranjenika, lijekova nema, a ako Izraelci nastave kako su najavili, ovo će zaista biti najveća katastrofa u povijesti palestinskog naroda.

Nažalost, sada dok s vama razgovaram izraelske snage grupiraju tenkove i topništvo kojima se pripremaju za kopnene akcije, koje će uzeti još veći broj žrtava i zasigurno Gazu uvesti u krvave i teške ratne dane. Stanovnici Gaze ogorčeni su na Izrael i SAD, ali i na arapsko-islamski svijet koji smatraju najodgovornijim za ovo bezumno krvoproliće – ispričao je Imad, koji će nakon našeg razgovora, kako je objasnio, morati promijeniti položaj svoga izvještavanja.

U današnjim napadima uništeno je i sjedište Hamasove televizijske postaje Al-Aqse, koja je nastavila emitirati s nepoznate lokacije.

Humanitarne skupine strahuju da bi izraelska operacija mogla dovesti do humanitarne katastrofe u pojasu Gaze, siromašnoj obalnoj enklavi u kojoj živi 1,5 miljuna Palestinaca, od kojih polovina ovisi o pomoći u hrani.

Stotine mrtvih u napadu na Gazu

Galerija: Izrael napao Gazu

Washington, Moskva i EU traže prekid bombardiranja

Hezbollah optužio arapske zemlje da pomažu Izraelu

Vijeće sigurnosti i Mesić traže da se odmah prekinu neprijateljstva

Više od 270 žrtava u izraelskim napadima na Gazu 


Pripadnici Hamasa ubili egipatskog graničnog policajca

Pripadnici Hamasa ubili su u nedjelju egipatskog graničnog policajca, u nasilju koje su pokrenuli izraelski napadi na Gazu, objavila je egipatska televizija. Egipatski sigurnosni izvori prenose da su snage Hamasa ranile još jednog egipatskog policajca u nogu. Incidenti su se dogodili u blizini glavnog graničnog prijelaza Rafah između Egipta i pojasa Gaze, na kojem je egipatska policija pucnjevima u zrak pokušala zaustaviti Palestinace koji su probili graničnu ogradu. Ti će događaji zasigurno zaoštriti odnose Hamasa i egipatske vlade koja za izraelski napad u velikoj mjeri krivi Hamas. (H)


Imam u Saudijskoj Arabiji izrekao fatvu protiv Izraela

Jedan saudijski imam izrekao je u nedjelju fatvu kojom poziva muslimane da napadnu Izraelce bilo gdje u svijetu u znak odmazde za izraelske napade u pojasu Gaze u kojima je poginulo blizu 300 ljudi. "Svi interesi i sve što je povezano s Izraelom predstavlja legitimnu metu za muslimane, bez obzira gdje se nalazili", prema ukazu tog imama kojeg je na objavio Sheik Auad al-Qarni. Izraelci "moraju postati mete. Njihova krv mora teći, kao što tekla krv naše braće u Palestini", dodao je imam u tom dokumentu koji je objavljen na internet stranici Islam Online. (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije