Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jezivi paketi

Svinjske glave upućene na tri židovske adrese u Rimu

svastika
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
26.01.2014.
u 11:30

Jedan paket upućen je u Sinagogu u Rimu, drugi na adresu izraelskog veleposlanstva, a treći u Povijesni muzej Rima.

Jezivi paketi sa svinjskim glavama upućeni na tri židovske adrese u Rimu, te antisemitski natpisi uoči Dana sjećanja na holokaust, 27. siječnja, pokazuju kako još postoje skupine osoba koje gaje mržnju prema Židovima.

Jedan paket sa svinjskom glavom upućen je u Sinagogu u Rimu, drugi na adresu izraelskog veleposlanstva, a treći u Povijesni muzej Rima, na Trgu Sant'Egidio, u kojem se održava izložba o Sjećanju na Shoah. Zapravo jedino je paket upućen u muzej stigao na adresu, ali pošto na njemu nije pisalo tko ga je poslao, vraćen je dostavljaču.

Ostala dva paketa su još bila u skladištu tvrtke koja ih dostavlja, TNT, i nakon što se vratio treći pojavila se sumnja. Tim više što se iz njih počeo širiti smrad, pa je agencija za dostavu pozvala policiju. Tako su otkrivene tri svinjske glave u trima paketima i otvorena je istraga. Pokušava se otkriti tko ih je donio agenciji.

Počinitelji tih čina su pripadnici krajnje desnice koji upotrebljavaju atipični kodeks

Riccardo Di Segni

Rimski glavni rabin

No, osim svinjskih glava u paketima u kojima su bile i antisemitske poruke, pojavili su se i natpisi na zidu zgrade u kojoj je sjedište Treće rimske općine uz kukaste križeve. Natpisi su glasili: „Holokaust je laž“ i „Hanna Frank je lažljivica“.

Pakete sa svinjskim glavama i natpise na zidovima je kao „barbarski čin mafijaškoga tipa“ ocijenio predsjednik Talijanske židovske zajednice Renzo Gattegna, a premijer Enrico Letta izjavljuje kako takvi potezi pokazuju kako se nikada ne smije smanjiti djelovanje i pažnja protiv takvih osoba.

Rimski glavni rabin Riccardo Di Segni kaže kako su počinitelji tih čina „pripadnici krajnje desnice koji upotrebljavaju atipični kodeks, naime svinja je i nama Židovima zabranjena, ali je uvredljivija za muslimane“.

>>Sedlar o Sharonu: Objasnio sam mu da Tuđman nije antisemit

>>Kao ministar u vladi NDH slao je pisma u kojima je tražio intervenciju za Židove

Komentara 16

PE
peace7
12:19 26.01.2014.

Žalosno,pa zar nije dosta nasilja i ratova,čovjek se nikako opametiti.Sve su žrtve iste i isto vrijede bio on Židov,Rom,Hrvat,Njemac.......... i svima Božiji mir i spokoj.

HO
homofob
14:49 26.01.2014.

Pa sad bi trebali kazati "hvala" otici u mesnicu kupiti jos nesto prasecih nogica i skukati finu hladetinu! To se jede i u Italiji jednako kao u Hrvatskoj! Nisu oni nista losiji tamo da neznaju kako je fina hrana dobra hladetina!

CA
canajrasim
16:31 26.01.2014.

U Arolsonu cami preko 40 milijuna nacionalno socijalistickih dokumenata. Sto mislite iz kojeg razloga ti dokumenti nisu dostupni javnosti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije