Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljena knjiga Ike Stanića

Svim Hrvatima u BiH prijeti sudbina Posavljaka

Iko Stanić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
31.12.2016.
u 21:14

U knjizi se sugerira da su dogovori doveli do toga da su Hrvati imali vojne uspjehe u Hercegovini baš u vrijeme kad je padala Posavina

U prepunom predvorju Muzeja Mimara i uz puno emocija predstavljena je knjiga Ike Stanića “Bosanska Posavina – od hrvatskih kotara do humanog preseljenja” koju je izdao Večernji list. O knjizi, u kojoj se potanko opisuje kronologija pada Bosanske Posavine i egzodusa Hrvata s tih područja, govorili su povjesničar Ivo Lučić, brigadir Oružanih snaga BiH Zoran Duspara, saborski zastupnik HDZ-a Drago Prgomet i autor knjige Iko Stanić.

Govornici su više puta podsjetili na tragičnu sudbinu Bosanske Posavine koja je Daytonskim sporazumom najvećim dijelom pripala Republici Srpskoj.

– Želio sam razobličiti one koje smatram odgovornima za pad Bosanske Posavine, koji su širili laži da bi opravdali svoje djelovanje – istaknuo je autor knjige Iko Stanić, koji je bio jedan od osnivača HDZ-a BiH i jedan od najutjecajnijih hrvatskih političara u BiH nakon prvih demokratskih izbora početkom devedesetih godina.

Stanić je istaknuo, što je i razumljivo, da nije moguće u jednoj knjizi otkriti potpunu istinu o tome što je dovelo do toga da su Hrvati morali napustiti svoja vjekovna ognjišta, ali je uvjeren da će nakon ove knjige biti manje nepoznanica.

Prilično je otvoren u imenovanju političara i drugih aktera tih povijesnih događaja koji su, prema njegovu sudu, najveći krivci za tragediju Hrvata iz Bosanske Posavine. Tako na jednom mjestu sugerira da su postojali dogovori koji su doveli do toga da su Hrvati imali vojne uspjehe u Hercegovini upravo u vrijeme kad je padala Bosanska Posavina.

Stanić sve to povezuje s famoznim susretom Mate Bobana i Radovana Karadžića u Grazu. S time se nije složio povjesničar Ivo Lučić, koji je to naglasio kad je uzeo riječ.

Drago Prgomet istaknuo je da BiH mora ustrajati na europskom putu te ustvrdio da ne može biti dio Osmanskog Carstva ili Ruskog Carstva, nego samo dio Europske unije. Dodao je da Hrvatska politika prema BiH mora biti jedinstvena i bez podjela te za primjer uzeo djelovanje hrvatskih europarlamentaraca.

Brigadir Oružanih snaga BiH Zoran Duspara, koji je bio ratni zapovjednik u Derventi, naglasio je da je Stanić hrabar i odvažan čovjek, ali i dobar i ozbiljan političar. Prisjetio se ratnih događaja rekavši da je u Bosanskoj Posavini sve funkcioniralo dok su se političari i vojnici bavili svaki svojim poslom.

Kad su se počeli miješati jedni drugima u posao, događali su se problemi koji su u konačnici doveli do gubitka Posavine. Pohvalio je Stanića da je u knjizi izbjegao patetiku te naglasio da nitko na svijetu nema pravo da “kukuče i plače kao mi iz Dervente”.

– Nama su kave ostale na stolu kad smo naglo morali otići iz Dervente – zaključio je Duspara. Posavljaci se sjećaju svog zavičaja, žele se u njega vratiti, ali čini nam se da ni oni više ne vjeruju u to. Autor knjige Iko Stanić upozorio je da bi sudbinu Posavljaka mogli doživjeti svi Hrvati u BiH pa bi se sljedeća knjiga mogla zvati “BiH – od hrvatske zemlje do iseljenja”.

>> Prgomet: BiH pripada EU, a ne Osmanskom ili Ruskom Carstvu

Komentara 18

JI
Ja i Ja
21:30 31.12.2016.

Da su ti ljudi stali u obranu svojih domova, mozda bi ih i obranili. Cast iznimkama, ali na zalost je veliki broj muskaraca iz tog kraja jednostavno pobjegao. A sada, kada bi se eventualno na politicki nacin jedan dio Posavine mogao vratiti, tim istim ljudima je tesko sjesti u auto i iz Zagteba doci recimo u Derventu na izbore. Ali nije im problem u velikom broju doci recimo na proslavu Ilinja ili slicnih svetaca. Pa cemu onda farbanje i izmisljeno kukanje kada ocito nema volje za povratak u Posavinu?

FA
faraon
21:53 31.12.2016.

Naravno da treba sve koji su počinili neko kazneno djelo privesti pravdi. Na kojoj god strani bili.

ME
Meter
18:27 01.01.2017.

Nakon sjetve dolazi žetva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije