Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasnost za 100 milijuna ljudi

Svijetu prijeti velika katastrofa, a za sve su kriva dva meteorološka fenomena

suša
Foto: Reuters/Pixsell
07.07.2016.
u 09:00

Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) procjenjuje da zbog suša povezanih s El Ninom prijeti nestašica hrane

Udruženo djelovanje El Nina i La Nine, dva meteorološka fenomena, mogao bi do kraja godine zahvatiti 100 milijuna ljudi, priopćeno je u srijedu iz Ujedinjenih naroda.

Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) procjenjuje da oko 60 milijuna ljudi, od kojih su dvije trećine u istočnoj i južnoj Africi, zbog suša povezanih s El Ninom prijeti nestašica hrane. 

El Nino je klimatski fenomen koji se javlja kad temperatura vode u Tihom oceanu postane abnormalno visoka. Utjecaj La Nine, pojave kada se voda u istočnom Tihom oceanu nakon El Nina hladi, nije toliko ozbiljan, no povezuje ga se s poplavama i sušama.

Prehrambena i poljoprivredna kriza

– El Nino je uzrokovao prvenstveno prehrambene i poljoprivredne krize – rekao je predsjednik FAO-a Jose Graziano da Silva tijekom sastanka UN-ovih agencija u Rimu na kojem se raspravljalo o utjecaju El Nina na Afriku i pacifičku Aziju. 

Da Silva je istaknuo kako je potrebno oko 4 milijarde dolara kako bi se zadovoljile potrebe država pogođenih El Ninom. 

Priprema za katastrofu

Ujedinjeni narodi pozivaju vlade i međunarodnu zajednicu da povećaju napore za ojačavanjem otpornosti  "jako osjetljivih" zajednica koje se teško prehranjuju te im pomoći da se pripreme za La Ninu. FAO je osigurao dodatna sredstva za poljoprivredu i prehranu te sredstva za pripremu na katastrofu. 

– FAO će financirati rane akcije koje će spriječiti da se dogode katastrofe – rekao je Graziano da Silva. 

Južna Afrika ima tri mjeseca prije početka poljoprivredne sezone da uvede hitne mjere koje će spriječiti da ruralne obitelji u 2018. postanu ovisne o humanitarnoj pomoći, smatraju u FAO-u. 

Meteorolozi u Japanu, Australiji i SAD-u prognoziraju od 50 do 75 posto šanse da će se La Nina dogoditi u drugoj polovini 2016.

> > Suša u Kaliforniji najgora je u posljednjih 1200 godina

Komentara 8

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:54 07.07.2016.

Hm, kod nas nema ni El Nina ni La Nine, a bit ćemo gladni. Slavonija zarasla u šikaru, slavonci konobare na obali ili peru zahode, a svi zajedno krkamo genetski modificirani paradajz. Tu je problem skoro kao i u Africi. Ne razumijem kako židovima na istom pijesku uspjeva sve kao u raju, a palestincima, na tom istom pijesku ne rodi ni pijesak.

Avatar ljubazan
ljubazan
16:35 07.07.2016.

Za sve su krivi ljudi,čovjek nema prirodnog neprijatelja,pošto ništa nije vječno,čovjek će se sam uništiti i već smo na pravim putu !!

Avatar nekakav
nekakav
11:28 07.07.2016.

nino i nina su neka jako zločesta djeca. a zločestu djecu se nekako treba dovesti u red. ako su im roditelji problem, maknuti ih iz takve obitelji. ako su djeca problem, ima institucija koje se takvima bave. eto, nino bio bi mogao u skrb naše socijalne službe, a o nini bih se ja brinuo. nekako me strah da se ne ohladi... no, šalu na stranu (lijevu ili desnu, ovisi o političkim preferencijama). sve te organizacije koje se kao bore protiv gladi jesu mastodonti koje treba ukinuti. zamislite da 4 mlrd dolara, o kojima se tu govori, se utroši u sustav navodnjavanja, nabavu boljih strojeva, sjemena... i tako svake godine. za 5 godina u africi ne bi bilo više gladnih. nemojmo davati ribu, dajmo udicu. ovaj koji ne razumije kako židovima na istom pijesku sve uspijeva, a palestincima ništa, ja ću mu pomoći da razumije život palestinaca u svojoj zemlji kojom gaze židovi. naime, židovska država je propisala da palestinci ne smiju zabiti cijev u zemlju dublje od metar i pol. isto tako palestincima ja zabranjena gradnja vodovoda i rezervoara za vodu. ako ne vjeruje, neka si pogleda snimke rušenja vodovoda i miniranja betoniranih rezervoara za vodu po brdima. židovi svoja naselja povezuju cestama koje prolaze baš po palestinskim poljima, to malo plodne zemlje što je tamo ima. jordan je malo veći potok, čiju vodu židovi i nešto manje jordanci cijelu posisaju. židovi palestincima brane ribolov na moru ispred gaze. to znaš valjda, suludisumar, ti ne znaš očito ništa o životu palestinaca. oni žive u getu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije