Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapad i islam u raskoraku

Europske zemlje ubrzano donose zakone kojima se zabranjuju običaji migranata muslimana

Visitors wear a burqa at the exhibition 'Burquoi'  at the Kunstverein in Wiesbaden, Germany, 22 November 2012. Artist Naneci Yurdagul is concerned with aspects of religious, personal and societal identity in the exhibition. Visitors are sked to wear burqa
Foto: Boris Roessler/DPA/Pixsell
1/4
09.12.2016.
u 14:30

Europske zemlje ubrzano donose zakone i propise kojima se zabranjuju burke, ali i cijeli niz običaja koji su migrantima muslimanima uobičajeni

Da je multikulturalizam u Europskoj uniji kao projekt propao, potvrdila je još prije dvije godine i njemačka kancelarka Angela Merkel, no stvari su i znatno gore od ove njezine klasifikacije. U posljednjih godinu dana na području zapadne Europe počeo je bujati veliki animozitet prema muslimanima koji su stigli na velikom migrantskom valu, a njihovu načinu života u Europi sve češće se dižu ograde koje nemaju veze samo s njihovom religijom.

Tako je jučer čelnica francuske krajnje desnice poručila kako će nastojati da se djeci ilegalnih imigranata uskrati besplatno školovanje u sklopu mjera za ograničavanje javnih usluga.

– Nemam ništa protiv stranaca, ali im jasno poručujem: ako dolazite u našu zemlju, ne očekujte da će se za vas brinuti, da će vam pružati zdravstvene usluge ili da će vaša djeca dobiti besplatno obrazovanje.

To je do sada moglo ići, ali više ne. To je gotovo, tomu je došao kraj – ustvrdila je Marine Le Pen na konferenciji održanoj u Parizu. Još žešći je član konzervativne Danske narodne stranke, Kenneth Berth koji je na nacionalnoj televiziji poručio da bi “snage sigurnosti trebale pucati na gumenjake s migrantima koji nastoje ilegalno ući u zemlje Europske unije.

Europa se lagano mobilizira protiv muslimanskih migranata. Tu je i najava Angele Merkel kako će u Njemačkoj biti zabranjene burke te objava danskih i nizozemskih liječnika da neće obrezivati dječake prije nego što navrše 18. godinu i trenutka kada sami mogu donositi odluke.

Što je, samo po sebi, pozitivna odluka, no odluka koja utječe na religijske običaje muslimana. Tu je i odluka njemačkog suda da muslimanska djevojčica mora pohađati nastavu plivanja u školi iako se to kosi s vjerskim stajalištima njezine obitelji.

– Njemački zakoni iznad su svih religijskih običaja – jasno je poručila Merkel.

Sve ovo nameće pitanje jesu li kulturološke razlike zapadne Europe i muslimana imigranata prevelike i uopće premostive.

Njemački stručnjaci za integracije upozoravaju kako su kulturološki problemi i razlike između “starosjedilaca i došljaka” gotovo nepremostive jer većina migranata dolazi iz ruralnih sredina te ne mogu prihvatiti zapadne vrijednosti.

Prema njihovim tvrdnjama, u selima odakle migranti dolaze žena u javnosti ne izlazi bez pratnje muškaraca tako da, kada na Zapadu vide samu ženu, nepokrivenu kako hoda sama ulicom, mnogi je od njih smatraju seksualnim objektom. Cijeli niz zemalja Europe pokrenuo je programe školovanja migranata kako bi oni shvatili i prihvatili zapadne vrijednosti i uklopili se u ovdašnji način života.

Kako tvrdi sociolog religije dr. Ivan Markešić, kultura nije trajna i okamenjena i jasno je da se ona s vremenom mijenja.

– Sada u Europi imamo situaciju da je naša kultura utemeljena na kršćanstvu, ali počinje dolaziti u dodir i s ostalim kulturama i religijama koje su dio tih kultura. Strah koji postoji u Europi može se tumačiti činjenicom da europska kultura nije u toj mjeri prožeta kršćanstvom da bi se bez bojazni miješala s kulturama koje dolaze.

Zapad koristi svu vojnu i političku moć koju ima kako bi zaustavio dolazak različitih. Migranti su ljudi koji nemaju ništa, koji dolaze s najlonskim vrećicama, a Zapad nema nimalo empatije ili suosjećanja.

Pred te se ljude postavlja vojska, barikade, dižu se ograde... Sve to pokazuje kako je zapadna kultura na izdisaju jer, da je suprotno, da se nalazi u svom procvatu, bila bi otvorena za različite od sebe, za ljude koji je mogu nadograditi – kaže dr. Markešić.

Milijun migranata koji su u godinu dana došli u EU velika je brojka, ali još uvijek to je samo dva promila stanovništva Unije koji po svom broju ne predstavljaju prijetnju kulturi europskih zemalja. No na integraciji je potrebno puno više raditi. 

>> Kancelarka u lovu na 4. mandat odustala od svoje politike otvorenih vrata za migrante

Komentara 8

LI
Lily7
00:48 10.12.2016.

Ja mislim da se Zapadna Europa promijenila zauvijek zbog muslemanske emigracije. Neki dijelovi Londona izgledaju kao Bliski Istok ( pogledajte youtube, Muslim Demonstration in London). Ulice I disko klubovi nisu vise sigurni za zensku populaciju. Toliko bulje da je to zbilja neprijatno, hvataju zenske za ruke, leda, kuk u prolazu ili kad se stoji u redu, prije nego sto ih I vidis. Tokom zadnje godine u Londonu su se zatvorili 5 disko klubova. Lokalni bjeze od tamo gdje oni podu dolaziti. Podzemna zeljeznica je razmatrala uvodenje posebni vagona samo za zene. Dolaze na bazen iako neplivaju, I bulje u zene. Broj sexualni napada raste eksponencijalno. Ja sam cula par puta vicu za zenama, 'how much' (koliko). Vlada ne prica o problemu jer se to smatra racisticki. Zadnji 25 godina of kada je pocela migracija iz muslemanskog svijeta u GB, na tisuce I tisuce malotetnica je bilo planski zavedeno I silovano od strane muslemanski muskaraca. Scenario je bio, grupa njih se dogovori idemo iskoristite Engleske curice. Daju dobro auto njihovom mladicu koji izgleda solidno. Kazu mu zavedi malo ruzniju, ljepse je teze zavesti. On joj kupuje cvijece i alcohol i fin je prema njoj dok nedobije njezino povjerenje. Onda joj ponudi da je upozna sa njegovim prijateljima i rodbinom. Oni joj podu davati heroin i alcohol. Ona postaje ovisna o heroinu, i kad joj dode kriza bjezi iz kuce njima. Oni ju masovno siluju, ponekad koristeci torturu. Roditelji su se zalili policiji i socijalnom servisu, ovi nisu nista napravili da ne bi narusavali medu rasne odnose, To je trajalo gotovo 25 godina dok novinari nisu poceli kopati, kada je prije 2 godine u Engleskoj izbio veliki skandal zbog zataskivanja. Neki su zavrsili u zatvoru.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:16 09.12.2016.

Malo predstave za naivne, SAD je odavno prepustio Europu vehabijama, a osim Orbana i nekolicine, većina političke elite Europe je prihvatila ovaj naum.

KA
Kadjar
02:13 10.12.2016.

Muslimanima u EU treba uvesti reciprocitet, koliko prava imaju kršćani u muslimanskom svijetu toliko će dobiti i oni u kršćanskome svijetu, dakle neće dobiti apsolutno ništa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije