Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA U TAJNOSTI

Hoće li Sjeverna Koreja dobiti prvu diktatoricu?

Kim Jong
Foto: KCNA
1/4
21.04.2020.
u 13:02

Sjevernokorejski lider oporavlja se u vili nedaleko od posebne bolnice namijenjene obitelji Kim

Dok cijeli svijet prati razvoj događaja oko pandemije koronavirusa, sjevernokorejski vrh države ima drukčije muke vezane za zdravstvo. Naime, prema podacima obavještajnih službi, Kim Jong-un prije nekoliko dana podvrgnut je operaciji srca i, iako se trenutačno oporavlja, još uvijek se špekulira o tome tko bi ga mogao zamijeniti na čelu zemlje ako stvari za Kima pođu po zlu tijekom oporavka.

Iako je nominalno republika, Sjeverna Koreja, bar što se vladavine tiče, neformalna je kraljevina kojom de facto vlada dinastija Kim. Kim Il-sung, djed Kim Jong-una osnivač je Sjeverne Koreje koji je željeznom rukom vladao do svoje smrti 1994. godine. Na položaju predsjednika CK Radničke partije, odnosno na mjestu apsolutnog vladara Sjeverne Koreje, zamijenio ga je njegov sin Kim Jong-il, a po njegovoj smrti 2011. godine na mjesto lidera došao je pak njegov sin i aktualni sjevernokorejski lider Kim Jong-un. Inače, i Kim Il-sung i Kim Jong-il umrli su od srčanog udara.

Vjeruje se kako Kim Jong-un ima sina, no on nije stariji od nekoliko godina i ne može zamijeniti oca na mjestu predsjednika Sjeverne Koreje, pa je izgledno kako bi ovu dužnost najvjerojatnije preuzela Kimova mlađa sestra Kim Yo-jong, koja je trenutačno članica Politbiroa i zamjenica direktora Odjela propagande Radničke parije. Prema tvrdnjama obavještajnih agencija, ona je u vrlo bliskim odnosima s bratom, što je odnos koji se proteže još od zajedničkog školovanja u Švicarskoj. 

Upravo je Kim Yo-jong idejni tvorac kulta ličnosti svojega brata, kulta koji je stvoren po uzoru na kult njihova djeda Kim Il-sunga. Ujedno, Kim Yo-jong organizatorica je svih važnijih medijskih događanja u Sjevernoj Koreji, ali i glavna Kim Jong-unova savjetnica za odnose s javnošću. Upravo ona mu je savjetovala da pozove u goste Dennisa Rodmana i da se s njim zbliži. Posljednjih nekoliko godina zauzima sve važniju i vidljiviju ulogu u političkom vrhu zemlje, pa je upravo ona vodila sjevernokorejsku delegaciju na Olimpijske igre u Južnoj Koreji 2019. godine.

Kakva je doista situacija i kakvo je stvarno stanje Kim Jong-una teško je procijeniti u detalje, no prema podacima obavještajnih agencija, Kim Jong-un podvrgnut je operaciji 12. travnja u bolnici Hyansang u provinciji Sjeverni Pyongan. Ova bolnica namijenjena je samo i isključivo liječenju članova obitelji Kim, a operaciju su izveli specijalisti iz bolnice Kim Man Yoo u Pyongyangu i liječnici sa Sveučilišne klinike u Pyongyangu. Većina liječnika po dovršetku operacije vraćena je u Pyongyang, dok je nekolicina ostala uz Kima kako bi se pratio njegov oporavak.

Inače, Kim Jong-un oporavlja se u vili Hyang San, Kimovoj rezidenciji nedaleko od bolnice. Za njegovu sigurnost trenutačno brine 30 pripadnika osobnog osiguranja, dok su vojnici koji čuvaju vilu dok Kim nije u njoj povučeni na osiguranje vanjskog perimetra. Prema podacima koji su pribavljeni iz Sjeverne Koreje, Kim je podvrgnut operaciji zbog cijelog niza problema koji uključuju pretilost, tešku pušačku ovisnost i zasićenost obavezama. Kim je već neko vrijeme bolovao od upale krvnih žila, no stanje se počelo pogoršavati nakon što je u posljednje vrijeme nekoliko puta, mahom u propagandne svrhe, otišao na vrh planine Paektu.

Obavještajne službe u posjednu su snimaka Kimova helikoptera koji je poletio iz Pyongyanga 12. travnja, na dan kada je navodno izvršena operacija, a i poseban automobil kojim se Kim koristi ovoga trenutka nalazi se nedaleko od vile u kojoj se oporavlja. Inače, javnost je prvi put primijetila kako se nešto događa s Kim Jong-unom kada se 15. travnja nije pojavio na proslavi rođendana Kim Il-sunga, što je središnji politički događaj u Sjevernoj Koreji. U prvome trenutku smatralo se kako se Kim Jong-un uklonio iz javnosti zbog straha od zaraze koronavirusom, no uskoro su primljene i obavještajne potvrde kako je završio na operaciji srca, čime su odmah počela i nagađanja o njegovu mogućem nasljedniku ili nasljednici.

Dva južnokorejska dužnosnika odbacila su navode CNN-a, iako nisu komentirali navode o operaciji sjevernokorejskog vođe. Plava kuća (službena rezidencija južnokorejskog predsjednika) objavila je kako nisu primijetili neuobičajene znakove iz Sjeverne Koreje. Južnokorejski won pao je u odnosu na američki dolar za više od 1 posto, čak i nakon što su izvori iz južnokorejske vlade rekli da Kim nije u smrtnoj opasnosti.

Dužnosnik odjela za međunarodne veze Centralnog komiteta Kineske komunističke partije rekao je za Reuters kako njegov izvor ne vjeruje da je Kim u smrtnoj opasnosti. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je kako je Peking upoznat s navodima o Kimovom zdravlju, ali da ne zna što je izvor tih navoda. Kina je jedini snažni saveznik režima u Pjongjangu.

 

Ključne riječi

Komentara 6

JU
junming
14:10 21.04.2020.

Da to je narodu jako bitno jel diktator il diktatorica. Siguran sam da se bas to pitas dok te nasmrt tuku.

ST
Starotopoljanin
13:49 21.04.2020.

kaze ovaj komentator da u sj. koreji nema korone,malo morgen,samo oni zataskavaju,graniciti sa kinom i neimati zarazenih,hm.a ovaj debeljko,uj...le ga rakete i pukle ga direktno u srce,a tko treba preuzeti sj.koreju,pa juzna koreja jer to je jedna drzava kao istocna i bundesrepublika njemacka.mali debeli patuljak dosta je tiranizirao jadan i napacen narod.

NA
najljepšiji
13:15 21.04.2020.

Tipičan pušač, samo na sebe misli; tko će ostati brinuti o narodu??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije