Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ONA JE HEROINA

Svijet je obišlo njezino uplakano lice iz vukovarskog autobusa, a danas tvrdi: 'Grad više ne napuštam'

Foto: HRT/Branimir Bradarić
1/2
17.11.2020.
u 22:51

Oči pune straha zabilježene su na televizijskoj snimci od 20. studenoga 1991. godine

Plave oči s pogledom u daljinu iz kojih se jasno vidi strah od onoga što vidi i jer ne zna što je čeka. Taj strah nije se mogao skriti na licu desetogodišnje djevojčice, a nisu ga mogla zamagliti ni prljava stakla autobusa kroz koja je gledala što se događa u neposrednoj blizini. Odjevena u crvenu jaknu, sjedila je na autobusnom sjedalu uz prozor, a pokraj nje bila je njezina majka. U neposrednoj blizini bio je i tri godine stariji brat. Radi se zapravo o televizijskoj snimci nastaloj 20. studenoga 1991. ispred razrušene vukovarske bolnice i prije nego što su autobusi krenuli na put puni Vukovaraca koji su dane i tjedne prije toga proveli u skloništu bolnice.

Bilo je u bolnici i smijeha

– Prošlo je toliko godina, ali se i danas svega toga sjećam kao da se tek dogodilo. Imala sam deset godina, a opet toliko toga sam već bila vidjela i osjetila na svojoj koži. Kroz staklo autobusa gledala sam srušeni grad i ljude koji su ulazili u autobuse. Gledala sam i naoružane ljude. Bilo me strah – kaže nam Jelena Zera (39) koja i danas živi u Vukovaru. Samo nešto ranije toga dana posljednji je put vidjela svoga oca Mihajla koji je bio vozač kola hitne pomoći u vukovarskoj bolnici. Pri izlasku iz bolnice njih troje, zajedno s ostalom djecom i ženama, odvedeni su lijevo, a njezin otac i drugi muškarci desno. Tako je i njezin otac bio među onima koji su završili na Ovčari, gdje je i ubijen, a njih je troje preko Srbije i BiH završilo u Hrvatskoj.

– Taj dan mami je bio rođendan i sjećam se da joj je tata, prije nego što su nas odvojili, čestitao rođendan. Dugo je i s bratom pričao, ali nikada nisam ni pitala ni saznala o čemu. Meni je rekao da budem dobra i što god da bude, da čuvam mamu. Mislila sam da će se ubrzo vratiti, ali sam kasnije, s godinama, shvatila da je on u tom trenutku znao da se više nikada neće vratiti... Okretao se da nas posljednji put vidi. Sjećam se i danas tog njegova pogleda – govori J. Zera.

Dane i tjedne prije toga provela je u skloništu vukovarske bolnice. U bolnici, među ranjenicima, proslavila je i svoj deseti rođendan. Od tate je za dar dobila limenku ananasa, što si je za svaki sljedeći rođendan redovito kupovala.

Dok govori o danima u skloništu prisjeća se žute vode koju su pili, hrane koju su dobivali, vremena s obitelji, hodanja kroz hodnike bolnice, trenutaka kada se zgrada bolnice tresla od pogodaka raketa i granata…

Sjeća se i kako je s bratom, i prije nego što su otišli u bolnicu, često zbog sigurnosti spavala ispod kreveta. No isto se tako sjeća zajedništva i smijeha kojemu je svjedočila u podrumu bolnice i kojega bi voljela da je i danas puno više. Danas, 29 godina poslije, djevojčica iz autobusa i dalje živi u Vukovaru, uspješna je žena. Njezine plave oči i zarazni smijeh ni po čemu ne odaju teške i bolne dane koje je proživjela kao desetogodišnja djevojčica. Vukovar, kaže, nikada ne bi napustila.

– Sredila sam si život i mogu reći da mi je dobro. Radim i živim po principu da pozitiva rađa novu pozitivu, a negativa vraća negativu. Imam krug ljudi s kojima se družim i svi razmišljaju na isti način, odnosno gledaju prema naprijed da stvore nešto novo i bolje. Zadovoljna sam kako danas izgleda grad, koji je po mnogo čemu ispred drugih hrvatskih gradova, samo da nije ove epidemije... Ali i ovako je dobro, a vjerujem da će biti i sve bolje – kaže J. Zera.

Dodaje kako Vukovarci u svome gradu imaju gotovo sve sadržaje koji su potrebni za normalan i kvalitetan život. Međutim, i njoj, kao i svima drugima, u oči upada poluprazan grad, što se najbolje može vidjeti u popodnevnim satima kada su ulice gotovo prazne. Kaže kako gradu nedostaje više radnih mjesta koja bi zadržala mnoge da u njemu ostanu. S obzirom na to da ih nema, više je njezinih prijatelja spakiralo kovčege i odselilo se u neke od europskih zemalja.

– Vukovar je prelijep grad, s jako puno sadržaja i potencijala. Zato mi strašno smetaju svi oni tužni pogledi i jadikovke kada nekome kažem da sam iz Vukovara. Mi nismo jadni nego turbojaki. Imamo puno više nego što imaju građani u drugim gradovima širom Hrvatske. Mislim kako od Vukovara i Vukovaraca svi u Hrvatskoj mogu puno toga naučiti – ističe Jelena Zera dodajući kako Vukovar treba samo malo više poštovanja i ništa drugo.

Smeta joj i to što su djeca u gradu već od vrtića podijeljena na hrvatske i srpske grupe i razrede.Misli da u gradu i dalje ima podjela, ali da nisu tolike kao prije. Ostavlja i mogućnost da su se Vukovarci saživjeli s njima pa da više i ne obraćaju pažnju toliko na njih ili da su one možda i malo tiše nego prije. Međutim, one se, kako kaže Jelena Zera, i dalje osjećaju, pogotovo u vrijeme kada dođe studeni ili se dogode kakvi događaji poput uvođenja ćirilice i slično.

Puno pozitivnih priča

– Prijašnjih godina mi je malo smetala i sva ta halabuka koja se diže za 18. studenoga da bi neki došli taj jedan dan i onda sve to zaboravili. Sada više nije tako. Voljela bih samo da iz Vukovara prema van odlazi više pozitivnih priča jer ih je jako puno. Voljela bih da se piše o Adventu u Vukovaru, koncertima i događanjima u gradu, o dočeku Nove godine na trgu, najboljem plivalištu u Hrvatskoj, vukovarskoj Adi i nizu pozitivnih gospodarskih i životnih priča. Ljude treba i na taj način potaknuti da rade i stvaraju – zaključuje Jelena Zera.

Komentara 28

Avatar The_Lacrdion_ZG
The_Lacrdion_ZG
23:08 17.11.2020.

Što se je onda u Vukovru dogodilo? Poplava, zemljotres? Ne piše u cijelom teksu niti jedne riječi o tome da su sbrbijanci i JNA izvršili agresiju na taj grad!

Avatar razbojnik404
razbojnik404
23:10 17.11.2020.

Vukovar su tada pogodile kuga i kolera?

DU
Deleted user
23:41 17.11.2020.

Zamisljam da zivim u zemlji u kojoj kad sjednem popit kavu umjesto da me bombardiraju portali sa nepoznatim sroskim sportasima s kim su i sta su jeli... da recimo neki eminentni portal odredi novinara koji ce nam donijeti svaki dan ovakvu pricu da nasa djeca ne zaborave kroz koje strahote su prolazili tadasnji skolarci. Mislkm da nema roditelja kojeg nisu prosli trnci kada procita recenicu kako je branitelj vozac hitne svjestan sto slijedi nakon pada grada u cetnicke ruke, gleda sto duze za djecom da mu to bude zadnje svjetlo... strasno... Svaka cast ovoj djevojci, pogotovo sto je ostala u Hrvatskoj i Vukovaru jer je time ona pobjednik u toj agresiji a 18.11. je samo trenutno neprijatelj poveo ali izgubio na kraju iz nase velike zrtve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije