Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šefovi Eternita

Švicarski milijarder i belgijski barun osuđeni na 16 g. zatvora

Osuđeni čelnici Eternita
AFP/PIXSELL
13.02.2012.
u 14:17

Stephan Schmidheiny i Louis de Cartier de Marchienne vlasnici su tvrtke Eternit, a odgovorni su što su tvornice radile bez obzira na to što su njih dvojica znala da je azbest štetan za zdravlje radnika

RIM – Sud u Torinu osudio je danas na po 16 godina zatvora dvojicu šefova tvrtke Eternit, švicarskog milijardera Stephana Schmidheinyja (65) i belgijskog baruna Louisa de Cartiera (91), na kraju sudskog postupka protiv multinacionalne kompanije u čijim su tvornicama u Italiji zbog utjecaja azbesta život izgubile mnoge osobe. Presudu je pročitao sudac Giuseppe Casalbore, a pljeskom su je pozdravili brojni članovi obitelji žrtava koji su iz raznih dijelova Italije sa čak 26 autobusa došli u Torino.

Eternit je imao svoje tvornice u Casale Monferratu i Cavagnolu (pokraj Torina) te u Rubieri u regiji Emiliji Romagni i Bagnoli pokraj Napulja. Zbog utjecaja azbesta u talijanskim je tvornicama od 1959. do 1986., kada su zatvorene, umrlo čak 2300 ljudi.

Postupak protiv šefova Eternita trajao je dvije godine. Stephan Schmidheiny i Louis de Cartier de Marchienne odgovorni su što su tvornice radile bez obzira što su njih dvojica znala da je azbest štetan za zdravlje. Obitelji žrtava za svakog umrlog srodnika trebale bi dobiti po oko 30 tisuća eura odštete, što znači da bi šefovi Eternita trebali isplatiti 120 milijuna eura.

Komentara 4

TO
torrente
18:28 13.02.2012.

kod nas bi dobili zlatnu kunu za menađere godine.

WA
wahr
16:43 13.02.2012.

Kazhu Hrvati da na zapadu nema lopovlika.

ŠU
šumaherr
17:40 13.02.2012.

Koliko trebaju dobiti radnici Salonita, ako su ovi prije 1986. morali znati za štetnost. Prije 26 godina !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije