Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog imigranata

Švicarski SVP želi referendum o raskidu sporazuma o slobodnom kretanju

Švicarska policija
Foto: Reuters/PIXSELL
25.06.2017.
u 09:59

Najprije je potrebno prikupiti 100.000 potpisa onih koji podupiru takvu politiku, a potom vlada mora čekati dvije godine prije nego što se referendum organizira

Švicarska narodna stranka (SVP) u subotu je odlučila pokrenuti inicijativu o organiziranju referenduma o raskidu sporazuma između Švicarske i EU-a o slobodnom kretanju ljudi kako bi smanjila broj imigranata. 

Inicijativa je uslijedila nakon što su se švicarski parlamentarci odlučili za umjeren imigracijski zakon umjesto za zakon koji će sadržavati striktne imigracijske kvote, na veliko razočaranje najjače švicarske stranke - SVP.

"Mi možemo jedino usporiti i usmjeriti nekontrolirani priljev imigranata ukoliko 'stegnemo uzde' i sami donesemo odluke o tome tko smije raditi i živjeti u Švicarskoj, a tko zemlju mora napustiti", rekao je član SVP-a i parlamentarni zastupnik Marco Chiesa na sastanku stranke u Lausenu kod Basela. 

Međutim, mogle bi proći godine dok birači izađu na referendum koji uz SVP pokreće konzervativna lobistička grupa Kampanja za neovisnu i neutralnu Švicarsku (AUNS).  

Najprije je potrebno prikupiti 100.000 potpisa onih koji podupiru takvu politiku, a potom vlada mora čekati dvije godine prije nego što se referendum organizira. 

No i pripreme, kao i političke rasprave mogu biti od koristi, smatra direktor AUNS-a Werner Gartenmann. 

Na referendumu održanom 2014. koji je također podržavao SVP tanka većina birača bila je za stroge restrikcije kada su migranti posrijedi, no parlament je na kraju usvojio umjereniju politiku.

Svaki četvrti stanovnik Švicarske ima stranu putovnicu, a više od 80 posto stranaca su Europljani. 

Komentara 2

NE
nevjerujženikojalaže
10:38 25.06.2017.

došlo iz ... u glavu.

Avatar El Indio
El Indio
14:16 25.06.2017.

Svaka cast navijacima NK Realu i Barceloni, bez incidenata, a kod nas....za vrjeme derbija treba unprofor angazirat za tampon zonu izmedju navijaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije