Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI SUD:

Švicarska ne može protjerati Afganistanca obraćenog na kršćanstvo

Europski sud
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
1/3
05.11.2019.
u 15:46

Švicarski Savezni upravni sud složio se s imigracijskim vlastima da njegova izjava nije vjerodostojna, ali je ocijenio da je doista prešao na kršćanstvo nakon dolaska u Švicarsku.

Obraćenicima na kršćanstvo u Afganistanu, većinski muslimanskoj zemlji, prijeti progon vlade i drugih skupina, navodi sud u presudi. Afganistanac rođen u šijitskoj muslimanskoj obitelji u pokrajini Ghazniju stigao je u Švicarsku 2012. i ondje zatražio azil. Rekao je da je pobjegao iz zemlje kada je okolina posumnjala da je prešao na kršćanstvo i da je dijelio Biblije u svom selu.

Švicarski Savezni upravni sud složio se s imigracijskim vlastima da njegova izjava nije vjerodostojna, ali je ocijenio da je doista prešao na kršćanstvo nakon dolaska u Švicarsku.

Sud je naveo da ga se ne bi smjelo vratiti u njegovo selo, ali bi mogao biti siguran u prijestolnici Kabulu, gdje ima stričeve i rodbinu koji nisu znali za njegovo obraćenje.

No Europski sud je rekao da presuda ne vodi računa o tome kako bi prakticirao svoju vjeru s obzirom na opasnost progona.

"Podnositelj zahtjeva bi morao živjeti u laži i možda bi morao prekinuti sve veze sa svojom braćom po vjeri iz straha da će biti otkriven", navodi ECHR.

Afganistan razdire sukob u kojemu sudjeluju vlada i talibanski pobunjenici.

Više od 40.000 Afganistanaca zatražio je 2018. azil u zemljama EU-a, što je drugi najveći broj tražitelja azila nakon Sirijaca.

Komentara 5

LA
lazovcino
08:43 06.11.2019.

Balijski katolik, pa toje nova religija.

XA
xaron
19:05 05.11.2019.

Pa da su talibani ostali na vlasti u Afganistanu mebi imali ovih problema. Nakon 18 godina rata za uvodjenje demokracije izgleda sa se talibani ipak vračaju na vlast. Uzalud su potrošene 1000- če života i milijarde $ na prisilno mijenjanjee po zapadnom modelu.

Avatar Viktor999
Viktor999
16:02 05.11.2019.

To su sad neke nove NWO fore; mogu misliti kako je presao na krscanstvo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije