Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT U ŽENEVI

Švicarci skupljaju potpise za vraćanje smrtne kazne

Švicarska
24.08.2010.
u 14:16

Zagovornici smrtne kazne žele da se ona ponovno uvede za ubojstva koja obuhvaćaju i seksualno zlostavljanje i imaju rok do 24. veljače da prikupe 100.000 potpisa za referendum.

Švicarska je smrtnu kaznu ukinula 1942. u civilnim zakonima, a u vojnim zakonima ostala je do 1992. Zadnji civilni osuđenik je pogubljen odrubljivanjem glave 1940., a zadnja vojna pogubljenja streljačkim vodom izvršena su 1944.

Prijedlog grupe aktivista za uvođenjem smrtne kazne, koji žele staviti na referendum pitanje smrtne kazne za umorstva povezana sa seksualnim zlostavljanjem, silovanjem i zlostavljanjem djece ako prikupe dovoljan broj potpisa, doživio je kritike sa svih strana. Postavljeno je pitanje može li se smrtna kazna uopće ponovno uvesti ako je to u suprotnosti s preuzetim međunarodnim obavezama Švicarske, budući da je ta država potpisnica Europske konvencije o ljudskim pravima.

Vladin glasnogovornik Andre Simonazzi rekao je da vlada, ako ustanovi da bi uvođenje smrtne kazne kršilo švicarski ustav ili međunarodne sporazume, može blokirati održavanje referenduma. Daniel Graf, glasnogovornik švicarskog Amnesty Internationala, rekao je da bi uvođenje smrtne kazne bilo suprotno svjetskim trendovima ukidanja; u Europi smrtnu kaznu ima još jedino Bjelorusija.

Komentara 74

OB
-obrisani-
23:01 24.08.2010.

Dobro vidim da mi nitko nije odgovorio na ona pitanja (ali sm zaradio minuse) pa pretpostavljam da ni jednom potpisniku nije važno da se već ubijalo i nevine ! I dalje me jako zanima kako bi se ponašali u toj poziciji? Jer sada se toliko flegmatično piše kao da smo unekoj Arapskoj zemlji ! Možda ipak treba riznicu pozvati da nas uči!

CR
crodanc
08:57 25.08.2010.

Kako izgleda komitee je odustao od inicijative... Cilj je bio samo podici presinu oko jednog sudjenja u kojem je osumljiceni optuzen za umorstvo i silovanje. Sudjenje traje vec skoro 2 godine i nema pomaka. Sef komitea i zacetnik inicijative je sogor od ubijene osobe... Moja podrska!!!!

Avatar IvanR
IvanR
16:11 24.08.2010.

Jako poštena država u kojoj krave na 3000 metara daju po 400 litara mlijeka na dan. Švicarska uopće nije utočište lupeža (Rajić) i lopova. Sigurno su 500 godina mira platili satovima a ne muljažama. Rekao bih da je belosvijetski lopovluk napravio oazu za sebe daaavno daaavno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije