Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DROGA NA glasovanju Izjašnjavanje o državnoj politici prema narkoticima

Švicarci referendumom odobrili heroin na recept

30.11.2008.
u 09:39

Švicarci su jučer na refernudmu velikom većinom glasovali za produljenje vladina programa izdavanja na recept heroina teškim ovisnicima, no odlučili su odbaciti prijedlog legalizacije marihuane za osobnu uporabu. Nacionalni referendum podržao je vladinu politiku za droge utemeljenu na četiri stupa, koja promiče prevenciju, smanjivanje štete, liječenje i borbu protiv droga.

Droga pod nadzorom
Prema toj shemi za heroin, pokrenutoj prošlog desetljeća u Zürichu, a koja se raširila cijelom zemljom, ovisnici mogu dobiti drogu u klinikama, pod liječničkim nadzorom i uz terapiju. Droga se odobrava samo ovisnicima koji su na teškim drogama više od desetljeća i koji se nisu uspjeli izliječiti.

Ovisnici mogu posjetiti specijalizirane klinike i ubrizgati si dva puta na dan heroin pod nadzorom liječnika. Program obuhvaća 1300 ovisnika, od kojih neki na kraju prijeđu na metadon. Švicarska je postala prva zemlja na svijetu koja bi ga uključila u zdravstveni sustav. Prema nekim analizama projekt izdavanja heroina na recept u toj se zemlji pokazao vrlo uspješnim.

Stop marihuani
Razine kriminala povezanog s drogama pale su, a švicarski parkovi i ulice očišćeni su od narkomana i njihovih šprica. Protivnici smatraju da se izdavanjem heroina na recept mladima šalje negativna poruka, a čini se i šteta ovisnicima.

Ideja o dekriminalizaciji marihuane, najčešće korištene droge u Švicarskoj, pala je na referenudmu. Iako švicarska policija tolerira umjereno konzumiranje te droge, novija istraživanja pokazala su kako njezina dugotrajna uporaba može imati ozbiljnije posljedice. (RI)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije