Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA ULAZI U USTAV

Švicarci na referendumu zabranili nošenje burki

Swiss vote on banning burqas in latest clash with Islam
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
07.03.2021.
u 18:50

Zabrana ulazi u ustav i primjenjivat će se u restoranima, trgovinama i na javnim mjestima. Slični zakoni već postoje u Austriji, Nizozemskoj i Francuskoj

Švicarci su na referendumu u nedjelju glasali za zabranu nošenja burki u restoranima, trgovinama i na drugim javnim mjestima. 

Više od 52 posto birača glasalo je za zabranu. Za to se do poslijepodnevnih sati u nedjelju odlučilo 19 od 22 kantona u kojima su prebrojani glasovi. Švicarska ima ukupno 26 kantona. 

Zabrana ulazi u ustav i primjenjivat će se u restoranima, trgovinama i na javnim mjestima. Slični zakoni već postoje u Austriji, Nizozemskoj i Francuskoj. 

Na papiru se zabrana odnosi općenito na prekrivanje lica, što znači i na nogometne huligane, no zakon je predložila desna, antiislamska skupina koja nije krila svoju pravu namjeru, piše agencija dpa. 

Prije jednog desetljeća ista je skupina, Odbor Egerkingen stajala iza referenduma kojom je zabranjena izgradnja novih minareta. 

Njezini kritičari optužuju je da promovira islamofobiju i tvrde da u slobodnom društvu zabrane odijevanja ne bi trebale postojati. 

Procjenjuje se da muslimani čine 5,3 posto švicarskog stanovništva. 

Europski sud za ljudska prava je 2014. presudio da takve zabrane ne krše prava osoba na slobodu vjeroispovijesti ili izražavanja. 

Švicarci su u nedjelju glasali i o stvaranju digitalne osobne iskaznice, što su odbacili, te o sporazumu o slobodnoj trgovini s Indonezijom kojim su smanjene carine na održivo proizvedeno palmino ulje, što su prihvatili. 

Ključne riječi

Komentara 34

MA
Markovinac
19:11 07.03.2021.

Napokon Europa pocinje shvacati namjere i planove muslimanskih zemalja na sirenje islama u Europske zemlje.Ako se mi moramo ponasati po njihovim zakonima kad dolazimo u njihove zemlje moraju se i 9ni pridrzavati nasih zakona.Sve muslimanske zemlje provode diktaturu nad zenama koje tamo nemaju nikakva prava i postale su robovi muskih diktatora.Takva vjera nam u Europi ne treba.Svi oni koji se nece asimilirati i prihvatiti Europske zakone i nacin zivota najbolje da se vrate u kameno doba u muslimanskim zemljama

Avatar jeremija1
jeremija1
19:16 07.03.2021.

Kak bi rekal Oliver Mlakar : "Pa tako je, gospodo Švicarci !"

Avatar Dalmoš
Dalmoš
19:13 07.03.2021.

Ja sam od 2005 državljanin Švicarske, također sam protiv tih mumija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije