Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svetkovina

Svi sveti i Dušni dan – Dani sjećanja na najmilije

svi sveti
Foto: Sinisa Kanizaj/Pixell
1/32
01.11.2010.
u 09:07

Iako su mnogobrojni građani groblja posjetili proteklih dana, gužve se očekuju i danas.

Danas na blagdan Svih svetih i sutra na Dušni dan vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima. Svi sveti i Dušni dan dva su različita liturgijska dana, kad se posjećuju groblja, pale svijeće, polaže cvijeće i moli u sjećanje na pokojnike.

Iako su mnogobrojni građani groblja posjetili proteklih dana, velike gužve na grobljima se očekuju i danas. Privremenu regulaciju prometa u Zagrebu možete pogledati ovdje.

Na zagrebačkom groblju Mirogoju u crkvi Krista Kralja misno slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a mise će se služiti u i drugim nadbiskupijama, biskupijama i župama. U povodu obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, najviša državna izaslanstva jučer su položila vijence i zapalila svijeće na Mirogoju.

Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, Crkva ih je mnoge od njih razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan u određeni datum.

Godine 827. papa Grgur IV. odredio je da se 1. studenoga u cijeloj Crkvi na svečani način slavi spomen svih svetih. Ta je svetkovina zapovjedni blagdan u Katoličkoj crkvi i spomen svih svetaca, proglašenih i neproglašenih. Dušni dan, 2. studenoga, počeo se obilježavati od početka XI. stoljeća i ubrzo se proširio među narodima.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije