Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atrakcija u Sl. Brodu

Svi su htjeli da ih voze Suzuki i Kawasaki

Slavonski Brod: U Osnovnoj školi Antun Mihanović organizirana prezentacija vožnje zaprega
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
26.06.2020.
u 22:09

Najstariji aktivni vozač zaprega u Hrvatskoj Drago Ivušić sudjelovao je u prezentaciji vožnje zaprega za osnovnoškolce u Slavonskom Brodu

Drago mi je što su djeca sretna, ali tužan sam jer ne mogu svima ispuniti želju i provozati ih – rekao je Drago Ivušić iz Slavonskog Broda, najstariji aktivni vozač konjskih zaprega u Hrvatskoj – u studenom će napuniti 70 godina.

Konje vide u slikovnicama

On se uključio u projekt Centra za ruralni razvoj Panonica i Zaprežnog kluba Slavonac, koji rade na popularizaciji konjičkog sporta i konjogojstva među mladima. Za učenike nižih razreda osnovnih škola organiziraju prezentacije vožnje zaprega, u čemu im pomaže upravo Drago.

– Djeca koja se nisu stigla provozati u suzama su se vratila u školu. Mnogi od njih nikad nisu vidjeli konja – govori Drago. Mališane su u školskom dvorištu dočekala dva prekrasna lipicanca upregnuta u sportski fijaker. Drago ima dva para konja, nekad ih je bilo više, ali što je stariji, sve mu manje kralježnica to može podnijeti.

– Moji su konji socijalizirani i djeca im ne smetaju. Sudjeluju na natjecanjima, sigurni su u prometu i veoma poslušni. Na ovu prezentaciju došao sam bez balansera i suvozača iz Ruščice. Prošao sam kroz cijeli Slavonski Brod bez problema – ističe.

23.06.2020., Slavonski Brod - Centar za ruralni razvoj Panonica i Zaprezni klub Slavonac u suradnji s Osnovnom skolom "Antun Mihanovic" organizirali su ucenicima pred kraj skolske godine prezentaciju voznje zaprega. Prezentacija je dio projekta promocije izvanskolskih sportskih aktivnosti za ucenike razredne nastave u toj slavonskobrodskoj skoli. Uz priblizavanje konjickog sporta mladima, zelja im je potaknuti ih da izvan urbanog gradskog podrucja krenu u potragu za dosad nepoznatim zanimljivostima u njihovoj okolini. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Ovakve aktivnosti jako su važne za djecu, osobito uzme li se u obzir da je protekla školska godina bila jako stresna zbog epidemije koronavirusa. Djeca, čak i mali Slavonci, konje sve češće vide samo u slikovnicama ili na računalima. Ovo je prilika da vide i nauče nešto novo. – Rado sudjelujem u ovakvom obliku promicanja izvanškolskih aktivnosti i ljubavi prema konjima. Ipak se radi o djeci iz slavonskog bazena koja trebaju usvojiti osnovno znanje o konjima i zapregama. To je naš sport, ljudi ga vole. I bake nas vole vidjeti kada prolazimo kroz selo. Da smo negdje u planinama, pričali bismo o skijanju – govori Drago, inače aktivan natjecatelj i aktualni vicešampion Hrvatske u zaprežnom sportu. Vožnjom zaprega počeo se baviti još devedesetih godina, kasnije se uključio u službena natjecanja pod okriljem Hrvatskoga konjičkog saveza, u kojima je i danas vrlo uspješan. Zahvaljujući Dragi, učenici brodske OŠ Antuna Mihanovića dobili su jedinstvenu priliku provozati se u dvopregu koji su između postavljenih čunjeva brzo i spretno vukli jedanaest godina stari lipicanci Conversano i Pluto. To su im, doduše, samo službena imena. Kada su trebali malo jače “potegnuti” fijaker, da djeca više uživaju, njihov im je Drago tepao nadimcima “Suzuki” i “Kawasaki”. Oduševljenja među mališanima nije nedostajalo.

– Prvi sam se put vozila u zaprezi i jako mi se svidjelo. Jako volim konje i voljela bih naučiti jahati. Čak sam i sanjala kako jašem konja – rekla je učenica trećeg razreda Marija Topić.

– Bilo je super. Konji i psi su mi najdraže životinje, volio bih naučiti jahati, ali ne bih se baš bavio tim sportom – dometnuo je godinu dana mlađi Juraj Matanović.

Veoma skup hobi

U centru Panonica napominju da zanimanje za konjički sport među mladima još uvijek postoji, ali otegotnu okolnost predstavlja činjenica da se radi o zahtjevnom i veoma skupom hobiju koji si rijetki mogu priuštiti. Čak i uz pomoć roditelja, prosječan srednjoškolac teško će zadovoljiti sve potrebne uvjete za nastup na natjecanju. – Prvi korak koji treba napraviti jest upoznati vlasnika konja. Vožnja zaprega najskuplja je disciplina u konjičkom sportu, ali djeca trebaju doživjeti to iskustvo. Vjerujem da će ih svaki konjogojac vrlo rado primiti u svoju staju, na svoje imanje, omogućiti im da vide i osjete konje i upoznati ih s konjičkim disciplinama. Tako će djeca najbolje odvagnuti žele li se doista baviti time ili ne – rekao je Marijan Vrkljan, predsjednik Centra za ruralni razvoj Panonica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije