Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTE KOTROMANOVIĆ

'Svi ste Milanovića napadali zbog 'big shita', a sada je jasno da ćemo imati velikih problema'

Ante Kotromanović i Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
02.11.2016.
u 21:35

Kazao je kako Andreju Plenkoviću treba dati vremena, ali i da se ne zna što je gore, da je znao za uhićenja ili da nije znao.

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović ponovno je prokomentirao uhićenja u BiH gdje je u pritvoru završilo deset bivši pripadnika HVO-a.

Kotromanović je gostujući u Pressingu N1 televizije kazao je teško reći zašto su stigle ove optužnice iz BiH. Rekao je kako ga to smeta te da je zbog toga bio ironičan u statusu na Facebooku.

- To je loše. Ako ste znali, što ste uopće razgovarali. S druge strane sam bio i bijesan. Zamislite da su dolje bili Milanović i Pusić kakva bi bila reakcija da se tada dogodilo hapšenje. Rekli bi da su to izdajnici, jugonostalgičari, komunisti. To su dvostruki kriteriji - kazao je Kotromanović.

Na pitanje tko stvara dvostruke kriterije, Kotromanović je kazao "samo jedna stranka".

- U tom kontekstu sam bio bijesan. Mi smo komunisti, gamad, gadovi, a ovo su sve čisti pravi domoljubi. Ipak, za čitavo ovo vrijeme hapšenja su se događala za vrijeme HDZ-a - od Blaškića do Brodarca. To su ti dvostruki kriteriji - rekao je.

Kazao je kako Andreju Plenkoviću treba dati vremena, ali i da se ne zna što je gore, da je znao za uhićenja ili da nije znao.

- Moramo odgovoriti protumjerom. Imamo problema sa Srbijom jer su donijeli Zakon o univerzalnoj nadležnosti. Razgovarali smo i fino i grubo. Sjećate li se kako je Milanović nazvao političku situaciju u BiH? Svi ste ga napali zbog 'big shita', a sada je jasno da ćemo imati velikih problema. Mi ćemo imati problema s još optužnica s časnicima HVO-a - rekao je Kotromanović i dodao kako smatra da položaj Hrvata u BiH nije ispravan.

Smatra da se ne smije dozvoliti da "dolaze političke optužnice iz Beograda i Sarajeva". 

- Ako ne možemo razgovarati fino ja bih stavio rok - imate 3 mjeseca i promijenite zakon inače ćemo mi mjere poduzeti. Ok, idemo mi sad podići optužnice protiv onih koji su popalili Posavinu. Ako budemo se tako igrali i ako to dozvolimo da se nad Hrvatima donose političke optužnice... - izjavio je Kotromanović za N1 televiziju. 

Na pitanje može li se njegovo ime naći na nekoj od optužnica rekao je kako je to moguće, no kazao je i kako se ne boji za sebe jer "zna da je nevin".

- Realno su moguća sva naša imena - izjavio je i dodao kako su ih na tajnom sastanku branitelji upozoravali na ovakav razvoj događaja.

- Jesu. Milanović je bio jasan. Kazao je da ako on bude premijer, da će ih znati zaštiti od ovakvih optužnica - kazao je bivši ministar.

>> Bosanska Posavina u strahu: Sutra mogu uhititi cijelo Orašje

>> 'Ne smijemo zaboraviti Orašje. Dok su svi kalkulirali s opstankom Jugoslavije, oni su ustali i oduprli se srpskoj agresiji'

Komentara 43

BE
berogrga
21:49 02.11.2016.

N1 je u posjedu dokumenta iz 2012. godine u kojem DORH od Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra traži da omoguće predstavnicima Tužiteljstva BiH uvid u arhiv HVO-a, tadašnje Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatske Republike Herceg Bosne i njezinih sljednika u vezi s više istraga. Protokol o suradnji DORH-a i Tužiteljstva BiH potpisan je tek 3.6.2013. i njime se predviđa da dva tužiteljstva jedan drugom mogu dostavljati podatke i dokaze o postupcima za kaznena djela ratnog zločina počinjena na području RH i BiH. Pritom Hrvatska strana nije pokazala nikakvog interesa da iz BiH neku dokumentaciju uzime o zločinima muslimana i Srba, dok su bošnjaci rovarili po hrvatskim arhivima ko ludi.

NE
Neonacionalist
23:12 02.11.2016.

Ono što je interesantno a upravo sam maloprije to saznao je da orginalna optužnica za ovaj slučaj koju je podnjela tzv.RS još prije 20 godina a sve do sada je kupila prašinu u ladici državnog tužiteljstva u Sarajevu sadržava osimm ovih uhičenih 10-tak Hrvata dok su 2 ili 3 u međuvremenu preminuli i određeni broj Bošnjaka koji su bili pripadnici HVO Orašje ali nijedan od Bošnjaka sa te liste nije uhapšen nego samo Hrvati , e to možda najbolje govori čiji politički nalog stoji iza ovog i dolazi tajmiran baš nakon Plenkovičevog posjeta i njegovih izraženih namjera koje nisu baš dobro primljene sa bošnjačke strane a ne srpske kako sam vidio mnoštvo komentara onih koji očigledno ne poznaju situaciju , dakle bošnjačka politička vrhuška je odlučila aktivirati te poprilično stare optužnice iz RS , naravno Srbima to odgovara ali ključnu ulogu u ovom uhičenju ima Bakir Izetbegović.

ST
strpljenspasen
22:50 02.11.2016.

gospodo previse pricate Izrael je za jednog vojnika ,mobilizarao vojsku za 3 dana i sravanao Gazu za njega,ovo se jako brzo rijesi ako postoji volja ,,jako brzo ,,toliko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije