Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Članovi Predsjedništva HDZ-a:

'Svi smo digli ruku za listu, ali na njoj nema političkog kapitalca'

Ressler, Plenković i Šuica
Foto: HDZ.hr
1/2
05.04.2019.
u 22:37

Uoči Predsjedništva na razgovoru je bio i Miro Kovač kojem je Plenković ponudio mjesto na listi koje bi mu ulazak u EU parlament omogućilo preferencijalnim glasovima. Kovaču ta ponuda nije bila prihvatljiva.

HDZ je napokon predstavio listu svojih kandidata za euroizbore 26. svibnja, a unatoč dramaturškom otezanju lista nije posebno iznenadila, ali niti oduševila članove Predsjedništva. Do zadnjeg trenutka Plenković je poslijepodne obavljao razgovore i brusio listu.

Očekivano, nositelj je Karlo Ressler, savjetnik premijera Plenkovića i potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke nakon što je iz svih kombinacija za nositeljicu liste ispala ministrica eu fondova Gabrijela Žalac zbog svojih afera. Plenković od tog 29-godišnjeg skorog doktora znanosti ima velika politička očekivanja, a iako je Ressler šefu HDZ-a bio asistent u Bruxellesu i iako ima zavidno akademsko obrazovanje sigurno mu je pomoglo i to što je posinak HDZ-ova veterana i svojevrsnog Plenkovićeva savjetnika Vladimira Šeksa.

Ressler, Plenković i Šuica
1/12

Druga na listi je europarlamentarka i velika Plenkovićeva pouzdanica Dubravka Šuica, slijedi zastupnik Tomislav Sokol (36), zatim europarlamentarka iz HDZ-a BiH Željana Zovko, bivša glasnogovornica Vlade i zastupnica Sunčana Glavak, pa Vukovarka i zastupnica Marijana Balić (37) koja je bila asistentica Plenkoviću u Bruxellesu, zatim šibensko-kninski župan Goran Pauk, državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac (40), šef Razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić, Domagoj Maroević (38), ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije i politički tajnik kratkog staža u vrijeme Tomislava Karamarka (nikada se nije pojavio u središnjici) bio je i optuživan da se iz mladeži HDZ-a uhljebio u Lučkoj upravi s 30 godina, brodsko-posavski župan Danijel Marušić te general i utemeljitelj HDZ-a, ali i pomoćnik glavnog tajnika stranke Stjepan Adanić.

Iako su HDZ-ova stranačka tijela jednoglasno potvrdila Plenkovićev prijedlog 12 kandidata, pojedini članovi Predsjedništva u neslužbenim su razgovorima s novinarima otvoreno izražavali nezadovoljstvo sastavom liste. 

- Na listi nema političkog kapitalca i previše je tih mladih Plenkovićevih nada koje u stranci nemaju nikakav značaj. Svi smo digli ruku za listu, ali već na Predsjedništvu ljudi su potiho s onim do sebe komentirali da je lista ispod očekivanja – komentirao je jedan član Predsjedništva.

Uoči Predsjedništva na razgovoru je bio i Miro Kovač, smijenjeni međunarodni tajnik HDZ-a, kojem je Plenković ponudio mjesto na listi koje bi mu ulazak u EU parlament omogućilo preferencijalnim glasovima. Kovaču ta ponuda nije bila prihvatljiva jer bi, čuje se u HDZ-u, ispalo da se "prodao". Kandidaturu bi prihvatio da je bio nositelj liste. To je Plenkoviću bilo neprihvatljivo.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Iako se nagađalo kako bi na listi mogla biti i bivša HSS-ovka Marijana Petir ni od toga nije bilo ništa. Već smo ranije najavili kako će lista za EU biti prva Plenkovićeva velika čistka jer će odrediti smjer u kojem će Plenković voditi kadrovsku politiku u HDZ-u i pokazalo se da šef stranke računa na mlade i sebi odane ljude. Plenković je rekao da vjeruje u pobjedu HDZ-ove liste i Resslera te poručio da HDZ programom i listom mladima želi poslati poruku da svojim radom i znanjem mogu doći u poziciju da preuzmu krupnu političku odgovornost.   

Komentara 62

JU
juma
01:13 06.04.2019.

Na listi kceri, sinovi i posinci. Mlada generacija uhljeba, bez ikakvog zivotnog ili radnog iskustva, osim sto su djeca komunisticke burzoazije i guzonja iz bivseg sustava. Djeca radnika, sluzbenika i seljaka i dalje pune autobuse i odlaze iz drzave koju su im djeca ovih drugih ukrala.

IM
imamsve
22:45 05.04.2019.

Jeli bilo jednoglasno?

SV
SveJeUzalud
04:29 06.04.2019.

......ima li netko u HDZu da se suprostavi demokratskoj tiraniji Plenkovica....nema sve same crkotine....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije