Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
8. izborna jedinica

Svi s liste Kukuriku koalicije u Sabor ili Vladu, HDZ-u 2 mandata

zlatko komadina
Nel Pavletić/PIXSELL
Autori: tok, eč/VLM
05.12.2011.
u 21:00

Biračko tijelo tradicionalno okrenuto lijevoj opciji, što potvrđuju dva desetljeća vladavine SDP-a u Rijeci, njihovoj utvrdi, i IDS-a u Istri, povjerenje je dalo koaliciji SDP-HNS-IDS-HSU

Očekivano, u 8. izbornoj jedinici Kukuriku koalicija do nogu je potukla svoje političke rivale. Biračko tijelo tradicionalno okrenuto lijevoj opciji, što potvrđuju dva desetljeća vladavine SDP-a u Rijeci, njihovoj utvrdi, i IDS-a u Istri, povjerenje je dalo koaliciji SDP-HNS-IDS-HSU. Pokazalo je tako da su na predizbornim skupovima dobro slušali budućeg premijera Zorana Milanovića, koji je Primorce, Istrane i otočane pozivao da u društvu “u kojem vlada kriza povjerenja” vjeruju njegovoj koaliciji i daju joj podršku za novu zoru. Na prošlim izborima SDP je išao samostalno i iz 8. izborne jedinice u Sabor odnio osam mandata, a sada je koalicija osvojila 11 zastupničkih mjesta, isto koliko su nastupajući svaki za sebe osvojili prije četiri godine. No, cijela Kukuriku lista iz ove izborne jedinice, svih 14 kandidata, seli se u parlament, što je dobar razlog za slavlje. Željko Jovanović, naime, najvjerojatnije će biti potpredsjednik Sabora, dok je Zlatko Komadina budući ministar prometa. – Računam da bi dva do četiri kandidata za ministre ili zamjenike trebali biti riječki kadrovi – kazao je Komadina.

– Vlada Kukuriku koalicije Hrvatsku preuzima u izvanrednoj situaciji – upozorio je, najavljujući da će “generalno napasti sve resore i provoditi reforme po širini i dužini”.

HDZ je, pak, u ovoj izbornoj jedinici s prijašnja tri pao na dva mandata, što je, s obzirom na sveopću klimu i događanja u državi, još i dobar rezultat. U kampanji su najavljivali osvajanje četiri mandata, no i s dva su zastupnika uspjeli sačuvati političko dostojanstvo, a krivca, kojega se uvijek mora pronaći, nalaze u medijskoj neartikuliranosti i njima nesklonom biračkom tijelu.

Osim Ladonje, kojoj je D’Hondt, iako su sa 5,14 posto prešli izborni prag, odnio mandat, veliki je gubitnik koalicija Ljube Jurčića (BUZ- PGS-HSR), Kao i u ostatku Hrvatske, i u 8. izbornoj jedinci veliko su iznenađenje Lesarovi laburisti, koji su ovdje bez mnogo napora osvojili jedan od svojih sedam mandata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije