Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISELJAVANJE

Svi putevi vode u Njemačku: Hrvatice u jednoj godini rodile više od 4000 djece

iseljavanje
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija
1/2
05.02.2019.
u 08:54

Broj djece koju su rađale hrvatske državljanke u Njemačkoj bio je u stalnom padu u godinama prije ulaska Hrvatske u EU, a nakon 2014. godine počeo je naglo rasti

Broj djece koju su rađale hrvatske državljanke u Njemačkoj bio je u stalnom padu u godinama prije ulaska Hrvatske u EU, a nakon 2014. godine počeo je naglo rasti. Štoviše, povećao se za više od 60 posto te je tijekom 2017. godine premašio brojku od 4000, prenosi Jutarnji.hr.

Od 2000. godine u Njemačkoj je na snazi zakon koji omogućuje djeci kojoj su oba roditelja stranca, a rođena su u Njemačkoj, stjecanje njemačkog državljanstva ako jedan od roditelja legalno boravi na području Njemačke najmanje osam godina. Od 2013. situacija se dramatično mijenja: udio djece koju su rodile hrvatske državljanke, a koja nisu rođenjem stekle njemačko državljanstvo, narastao je s pet na 12 posto, tijekom 2014. na 20 posto, a 2017. gotovo je svako drugo dijete ostalo bez njemačkog državljanstva!

– To znači da nijedan roditelj gotovo polovice djece koju su rodile hrvatske državljanke u Njemačkoj tijekom 2017. nije barem osam godina boravio u Njemačkoj, što pak ukazuje na to da se dobrim dijelom radi o djeci rođenoj u mladim hrvatskim obiteljima koje su se nedavno odselile u Njemačku – kaže dr. Ivan Čipina, voditelj Centra za longitudinalne populacijske studije i izvanredni profesor na Katedri za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta

Pritom žene s hrvatskim državljanstvom u Njemačkoj ne rađaju više nego što rađaju žene u Hrvatskoj: stopa fertiliteta, odnosno procijenjeni broj djece koju će žena roditi tijekom života, iznosi 1,4 za hrvatske državljanke u Njemačkoj, što je približno jednako stopi fertiliteta u Hrvatskoj. 

– Iseljavanje je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih je u Hrvatskoj u 2017. godini zabilježen apsolutno najmanji broj živorođenih posljednjih 70 godina. Možemo zaključiti da je od ulaska Hrvatske u EU do kraja 2017. u Njemačkoj rođeno nekoliko tisuća djece koja bi se vjerojatno rodila u Hrvatskoj – zaključio je dr. Čipina.

>>VIDEO Tko su useljenici u Hrvatsku

Komentara 20

LU
luli
09:41 05.02.2019.

Evo današnjeg članka za mentore šprajca-jovanovića i stankovića

DU
Deleted user
09:30 05.02.2019.

...nije to ništa. ...Hrvatski puk je u samo jednoj godini bogatiji za 8000 novih tzv branitelja. ...to je pravo bogatstvo. kakva djeca.

BL
bluesman
11:01 05.02.2019.

Ma da ...ne znate kolko vam se ljudi iselilo iz drzave, ne znate tocan broj lijecnika koji su otisli u inozemstvo ali gle cuda, imate podatak koliko se hrvatice cesto seksaju ....buhahahahahahaha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije