Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'silovanje demokracije'

Svi predsjednički kandidati protiv Karamarka koji želi da se predsjednik bira u Saboru

kolaž kandidati - Josipović, Kitarović, Kujundžić, Sinčić
Foto: Pixsell
15.12.2014.
u 21:50

"Predsjednički izbori moraju biti izravni i da je to najdemokratskiji način izbora predsjednika, odnosno predsjednice republike“, izjasnila se Karamarkova stranačka kolegica Kolinda Grabar Kitarović

Niti jedan od četvero predsjedničkih kandidata nije pozdravilo ideju Tomislava Karamarka da se predsjednik države bira u Saboru. Ivu Josipovića ta je izjava i razljutila. – Jasno je da, nažalost, niti je naša demokracija njemačka demokracija, a još manje je gospodin Karamarko Merkel – izjavio je Ivo Josipović za Dnevnik Nove TV u Opuzenu i poručio da bi to bilo silovanje demokracije.

– Ja bih svakako inicirao referendum, zajedno s drugim građanima. Skupio bih potpise i s građanima srušio jednu takvu nakaradnu ideju – kaže Josipović. 

S Karamarkom se ne slaže ni stranačka kolegica Kolinda Grabar Kitarović. – Predsjednički izbori moraju biti izravni, to je najdemokratskiji način izbora predsjednika, odnosno predsjednice republike – izjasnila se i dodala da bi se uvođenjem promjena predsjedniku dale ovlasti koje nisu zapisane u Ustavu.

– A to je da je ona glas naroda. Da je arbitar, izvanstranačka i iznadstranačka osoba koja zastupa nacionalne, narodne interese, a ne interese stranaka u Saboru – kaže Grabar Kitarović. 

Da je riječ o opstrukciji demokracije, smatra i Milan Kujundžić. – Zapravo je Karamarko poslao poruku da gospođa Grabar Kitarović nema što ni raditi, da će on vladati kao apsolutist cijelom Hrvatskom, i to je nova prevara naroda. Hrvatski narod će zauvijek birati izravno predsjednika države – misli Kujundžić. 

Ni Ivan Vilibor Sinčić ne bi mijenjao način izbora, ali bi nešto drugo. – Treba, naravno, u izbornom procesu srediti biračke popise i imati bolju kontrolu glasova – smatra Sinčić.

>> Josipović: Karamarko hoće biti kancelar s neograničenom vlasti

>> Karamarko: Danas se Tuđmanov doprinos stvaranju države dovoljno ne cijeni

Komentara 22

JA
jabzek15
10:12 16.12.2014.

Nisam nikad bio glasač (kamoli član) HDZ-a, i još kad je Karamarko izjavio da neće ukidati županije kojih je 5 puta više nego li il trebamo, mislio sam da je taj lik izgublje u prostoru i vremenu. Ali ova idejaeja o ukidanju izbora predsjednika na izborima, odnosno izbor u Saboru kao što ga imaju Njemci je svakako za pozdraviti. Rekao bi prva pametna od Karamarka.

DU
Deleted user
22:12 15.12.2014.

Bar bi se uštedilo,nebi bilo izbora ni kampanje ni ničega.Ionako je predsjednička funkcija nevažna.

DU
Deleted user
22:28 15.12.2014.

Naravno da su kandidati protiv jer time oni gube smisao postojanja. Ovo je po meni inače jedna od rijetkih Karamarkovih dobrih ideja (ako i je njegova) jer mi previše novaca trošimo na kampanju i izbor fikusa koji ionako na kraju pleše kako stranka svira, a predsjednika iza kojeg ne stoji stranka nećemo tako brzo dočekati. To da je predsjednik korektiv vlasti i da zamrzne članstvo mogu svi redom objesiti mačku o rep jer je to samo floskula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije