Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštitimo autore na webu

Svi naši EU parlamentarci trebali bi glasati za direktivu u autorskim pravima

Zagreb: Sastanak o Direktivi o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/8
21.03.2019.
u 15:32

Neki hrvatski zastupnici u Europarlamentu pokazali su krajnje nerazumijevanje, no to nije pitanje unutarnje politike, rekao je Mladen Tarbuk

Pozivamo sve hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu da idućeg tjedna glasuju za direktivu u autorskim pravima na internetu i time podrže stav Vlade te hrvatskih kreativaca, hrvatskih kulturnih i medijskih industrija. Zaključak je to jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu kulture na kojem su uz ministricu Ninu Obuljen Koržinek bili i predstavnici kulturnog, kreativnog i medijskog sektora, Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, Hrvatske diskografske udruge, Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava.

Sadržaji se kradu

– Ovo je inicijativa koja je stala u obranu naše slobode na internetu. No neki od hrvatskih zastupnika u Europarlamentu i dalje se po ovom pitanju ponašaju kao da se radi o unutarnjoj stvari. Zabrinjavajuće je da su neki zastupnici pokazali krajnje nerazumijevanje jer ovo nije pitanje unutarnje politike, već je ovo nacionalni interes, a oni tamo moraju predstavljati Hrvatsku i braniti državne interese, a ne usko stranačke – kazao je predstavnik Hrvatskog društva skladatelja Mladen Tarbuk. Složila se s time i ministrica kulture kazavši da oko tog pitanja koje je nacionalni interes ne bi trebalo biti svrstavanja i međusobnog oštrenja zubi jer da u središte treba staviti pitanje vjernosti i opstojnosti kulturnih, kreativnih i medijskih industrija.

– Uoči glasovanja u Europskom parlamentu o direktivi održali smo ovaj sastanak kako bismo još jednom ponovili kako je Vlada stajala cijelo vrijeme iza pozicije autora i izdavača. I sad je pred nama glasovanje o tekstu koji je izbalansiran te uvažio sve strahove koji su se pojavljivali u javnosti i koji će primjereno zaštititi autore na digitalnom tržištu, a istodobno će u određenom dijelu osigurati i punopravni pristup sadržajima koji su zaštićeni autorskim pravima za potrebe istraživanja itd. I stoga zajednički pozivamo hrvatske parlamentarce da podrže ovu direktivu i slijede stav hrvatskih autora i stav Vlade, a nakon toga nas čeka donošenje novog zakona o autorskim pravima koji će osigurati dobre temelje za razvoj kulturne, kreativne i medijske industrije u Hrvatskoj – kazala je novinarima ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknuvši da će svi HDZ-ovi zastupnici u Parlamentu glasati za direktivu ponovivši da bi voljela da i svi ostali hrvatski zastupnici podrže isti dokument. Antun Tomislav Šaban iz HDS-a kazao je da je tekst direktive izbalansiran u odnosu na onaj od prije pola godine te izrazio nadu da će idući tjedan taj tekst biti prihvaćen s velikom većinom.

– Željeli bismo da ta većina bude još veća nego prije pola godine i zato apeliram na sve europarlamentarce koji su bili suzdržani da podrže direktivu jer se doista radi o nacionalnom interesu Hrvatske, njezinih autora i kreativaca – naglasio je Šaban.

– Što se tiče novinara, znamo koliko se sadržaji kradu, a cilj ove direktive zaštita je autorskog vlasništva i nama je iznimno bitan dio koji se odnosi na medijske sadržaje jer se prava na intelektualno vlasništvo svrstavaju u temeljna ljudska prava. Zato bismo mi novinari voljeli da naši europarlamentarci imaju unison stav kakav imamo i mi u medijskoj industriji. Međutim, to će biti na njima i njihovoj savjesti. Iznimno su nam važni i sljedeći koraci koji će se odnositi na implementaciju direktive u nacionalno zakonodavstvo, što nas očekuje u iduće dvije godine, a tada nam cilj izboriti što bolji položaj novinara i medija koji je sada iznimno ugrožen – kazala je predsjednica Društva za zaštitu novinarskih prava Valentina Wiesner.

Pritom je otkrila kako je prije mjesec i pol dana u Hrvatskoj bio predstavnik Googlea i inicirao sastanak s predstavnicima kreativnih industrija, uključujući medije.

Google nas nije uvjerio

– Googleov menadžer za središnju i istočnu Europu snažno je lobirao za njihove pozicije, no nije nas uspio uvjeriti da odstupimo od svojih početnih stavova – dodala je Wiesner. Svi naši europarlamentarci trebali bi glasati za direktivu u autorskim pravima, poruka je s jučerašnjeg sastanka. To dokazuju i rezultati nedavnog istraživanja u Hrvatskoj na 400 ispitanika koja je pokazala da čak 95% građana podržava rad na izradi propisa za uređivanje poslovnog odnosa između kreativaca i velikih internetskih platformi.

 

Komentara 3

I1
ing-12345
17:49 21.03.2019.

Poziva sve hrvatske EU parlamentarce da glasaju protiv ove direktive EU politbiroa zvanog komisija a kojom liberalni fašisti žele uvesti cenzuru na internet.

RE
RedMay
09:09 22.03.2019.

Direktiva šteti autorima u korist velikih udruga koje autore i fanove već sada tlače! Da ne govorimo o opasnosti za cenzuru i ograničenje izražavanja korisnika interneta! Informirajte se i potpišite peticije na: https://www.change.org/p/european-parliament-stop-the-censorship-machinery-save-the-internet https://www.tilt.green/save_the_internet Pišite europarlamentarcima preko https://saveyourinternet.eu/hr/ Zovite europarlamentarcerce besplatno preko https://pledge2019.eu/en

Avatar Django
Django
16:45 21.03.2019.

Neka se gospoja ministarka rađe pozabavi statusom hrvatskog jezika u europskim institucijama, to je njen posao. Ako ne zna o čemu se radi, neka priupita Ružu Tomašić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije