Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMOUVJERENI

Svi misle da imamo gemištarce, a pravimo ponajbolja domaća vina

'17.04.2010., Restaurant Vuri, Mursko Sredisce - Petero ponajboljih vinara Medjimurja predstavilo svoja vina Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
20.04.2010.
u 14:30

Ima nekoliko Zagoraca koji se trude – politički o susjedima zbori David Štampar. – Naravno da su naša vina bolja! – ne ustručava se njegov kolega Marko Cmrečnjak

U vrhu smo hrvatskog vinarstva! Tu nema dvojbe – uglas se složilo pet ponajboljih međimurskih vinarskih obitelji, koje su priredile degustaciju u restoranu Vuri u Murskom Središću – svatko s vinom koje su prošlih tjedana gosti, birajući najbolje, izabrali.

– Ali moramo se više reklamirati u Zagrebu, pojavljivati se na sajmovima i priređivati ovakve degustacije po restoranima. Problem je u nama. Imamo savršen proizvod, ali nam fali promidžba. Ljudi misle da imamo samo gemištarce, a mi imamo vrhunska vina. To je tak, Međimurci samo delaju, a ne misle na menadžment – objasnio nam je problem mladi David Štampar, koji je predstavio sauvignon i pušipel svoje obitelji iz Svetog Urbana. Njegova generacija Marko Cmrečnjak iz Urbana predstavio je zeleni silvanac. Na pitanje jesu li Štampari i Cmrečnjaki veliki konkurenti, sa smiješkom odgovara: Aha, pijemo jedni pri drugima! Nakon što je degustacija ušla u "veseliju" fazu, mladiće smo pitali što misle o vinima svojih susjeda Zagoraca.

– Ima par vinara u Zagorju koji se trude – politički je odgovorio Štampar. – Naravno da su međimurska vina bolja! – nije kalkulirao Cmrečnjak.

U čemu je prednost međimurskog vinogorja, objasnila nam je Jelena Nemac, koja je sa suprugom "točila" rajnski rizling iz Štrigove.

– Među najboljima smo, zbog plemenitih kiselina. Prednost nam daje sastav tla, bogato je kalcijem i kalijem. Odlična je i mikroklima. Rajnski rizling je poseban i odgovara mu štrigovska magla u jesen. Plemeniti botritis vinu daje aromu – ističe J. Nemec i dodaje da od mošta s jako velikim postotkom šećera proizvode vino sa samo 9,6 posto alkohola. – To je tajna kuće. Mogu vam otkriti samo dio. Riječ je o ispuštanju alkohola u zrak, što je vrlo riskantno – kaže. – Međimursko vinogorje sa susjednim jeruzalemskim ima pet posto najboljih terena u Europi i najviše preporučenih sorti u Hrvatskoj. Malo je hladnije pa imamo svježa voćna vina, s manje alkohola, koji stoga ne ubija aromu – kaše Štampar. Rajnski rizling predstavila je obitelj Jakopić iz Železne Gore.

- Do prije pet godina nije se ni znalo za crno vino u Međimurju iako se u povijesti na ovome području proizvodio crni pinot, ali je nestao kad je prevladala kvantiteta – objasnio nam je Zdravko Dvanajšćak Kozol iz Dragoslavca, jedini od vinara izvan štrigovske općine i jedini koji je, sa suprugom, ušao u završnu večer s crnim vinom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije