Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE NAVODE PODRIJETLO

Svi koji imaju hrvatsko državljanstvo za Nijemce su Hrvati: Tako navode i u policijskim priopćenjima

Coronavirus - Cologne
Foto: Oliver Berg/DPA/PIXSELL
1/3
16.12.2020.
u 12:52

U Hrvatskoj postoje zakoni za nacionalne manjine, no u Njemačkoj su svi njemački državljani politički Nijemci

Ulaskom Hrvatske u EU mnogi su Hrvati iz Njemačke iskoristili pogodnosti njemačkog zakona te uz hrvatsko uzeli i njemačko državljanstvo. Time su politički postali i Nijemci, čime su stekli sva prava koja imaju osobe koje su u Njemačkoj rođene. Njemačka je već donijela zakon koji omogućuje svima koji su rođeni u Njemačkoj da postanu njemački državljani, nevezano uz državljanstvo roditelja.

Njemački mediji, kako piše Fenix magazin prenoseći policijska izvješća, svakoga tko ima hrvatsko državljanstvo nazivaju Hrvatom. Jednako je kad je u pitanju i neki drugi strani državljani, bez obzira na to iz koje zemlje dolazi. Pri tome ni policija ni mediji ne istražuju je li ta osoba pravi ili naturalizirani državljanin neke države. 

U Hrvatskoj postoje zakoni za nacionalne manjine, no u Njemačkoj svi su njemački državljani politički Nijemci. Isto tako Nijemci gledaju i na sve hrvatske državljane, odnosno, svi oni koji imaju hrvatsko državljanstvo za Nijemce su Hrvati. Prema tome, tko god s hrvatskim državljanstvom počini kazneno djelo u Njemačkoj, policija ga tretira kao Hrvata i u priopćenjima navodi da je djelo počinio Hrvat. 

Rijetko kada, osim ako nije u pitanju ubojstvo ili neko drugo teže kazneno djelo, u takvim se izvješćima navodi i zemlja njegova podrijetla. 

Tako postupaju i s izvješćima sa sportskih terena pa svaki sportaš koji kao hrvatski državljanin osvoji medalju za Hrvatsku za njih je Hrvat.

Komentara 105

UM
Umjereni
13:38 16.12.2020.

Prvo, ovaj članak nema veze s mozgom, osim što popunjava prazninu na nekoj stranici tiskanog izdanja. Drugo, za sve strance se navodi porijeklo prema putovnici ili državljanstvu naprosto zato što je tako puno lakše administrirati osobu. Jer što policiji u Hamburgu znači da li je počinitelj kaznenog djela s hr putovnicom Rom, Hrvat, Srbin, Talijan, Albanac, Rusin ili netko deseti??? Niti naša policija počinitelja kaznenog djela i nositelja primjerice talijanske putovnice ne pita da li je možda Austrijanac iz Južnog Tirola ili pripadnik retoromanske manjine iz Friaula. Potpuno promašen članak o nečemu po čemu Nijemci nipošto ne odudaraju od drugih država.

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
13:47 16.12.2020.

Najslađe od svega jest što je po ovom Pupovac u stvari Hrvat.

5S
505.scrtom
13:52 16.12.2020.

to štima ,problem je samo ako se primjerice neki islamski terorist digne u zrak ,piše bio nijemac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije