Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najraznolikiji kabinet

Svi Bidenovi ljudi: oslonio se na iskusne operativce

FILE PHOTO: U.S. President-elect Joe Biden announces announces national security team at his transition headquarters in Wilmington, Delaware
Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
21.01.2021.
u 15:08

Okupio je u svom kabinetu nikad više žena, Afroamerikance, istospolne osobe i ljude koji dolaze iz manjinskih skupina.

Baš kao što je i obećao u svom pobjedničkom govoru, kada je naglasio kako je njegova kampanja okupila najraznolikiju koaliciju i ljude svih političkih i životnih usmjerenja, i kada je najavio da će okupiti “najraznolikiji kabinet u povijesti”, novi američki predsjednik Joe Biden okupio je u svom kabinetu nikad više žena, Afroamerikance, istospolne osobe i ljude koji dolaze iz manjinskih skupina. Biden je velik korak u tom pravcu napravio i kada je za potpredsjednicu odabrao Kamalu Harris, ženu crne boje kože i azijskog porijekla, ali i prvu ženu na toj funkciji u povijesti, s velikim izgledima da jednog dana zamijeni Bidena na tom položaju.

Za razliku od Trumpa, koji je uglavnom birao milijardere i generale bez ikakva iskustva na javnim funkcijama, Biden se velikim dijelom oslonio na iskusne operativce iz svoje i Obamine administracije, ali i prethodnih demokratskih administracija.

Kada je riječ o diplomaciji, Biden se, za razliku od Trumpa koji je preferirao politički imenovane diplomate, uglavnom oslonio na karijerne diplomate pa je tako za novog državnog tajnika imenovao iskusnog diplomata Anthonyja Blinkena, koji bi trebao ponovno uspostaviti veze i izgraditi mostove između SAD-a i njegovih saveznika diljem svijeta, koje je pokidao Trump.

Video - Denis Romac i Borislav Ristić o inauguraciji Joea Bidena

 

Biden je za tako za iznimno važan položaj ministra zdravlja u vrijeme pandemije odabrao Latinoamerikanca Xaviera Becerru, dok će ministrica financija biti Janet Yellen, prva žena na tom položaju u povijesti SAD-a. Za ministra obrane Biden je odabrao umirovljenog generala Lloyda Austina, koji će, ako dobije zeleno svjetlo Senata, biti prvi Afroamerikanac na čelu Pentagona u povijesti SAD-a.

Linda Thomas-Greenfield, također Afroamerikanka, bit će nova američka veleposlanica u UN-u, a riječ je o ženi koja je bila glavna Obamina diplomatkinja za Afriku. Dugogodišnji istaknuti demokrat, demokratski kandidat za predsjednika 2004. i Obamin državni tajnik John Kerry bit će u Bidenovoj administraciji posebni izaslanik za klimu, što je znak da će Amerika klimatske promjene ponovno smatrati ozbiljnom prijetnjom. 

Komentara 11

Avatar Sandinista
Sandinista
15:33 21.01.2021.

Biden je mudro sastavio ekipu koja predstavlja stvarni presjek američkog multikulturnog društva. Privatno, oni mogu biti Irci, Talijani, Židovi, protestanti, katolici ili muslimani. Javno i politički svi oni su amerikanci, moraju se držati ustava i zakona, redovito plaćati porez i nitko te ne pita što si po vjeri, naciji i s kim si u braku.

ME
mediaman
15:50 21.01.2021.

Ovo već izgleda puno bolje nego kada je Trump doveo svoj kabinet: sinove, kćeri, zeta, snahu, buduću snahu, propale odvjetnike. Već poznati sistem kakav mi imamo na balkanu.

SP
Split71
15:28 21.01.2021.

A kako bi drukčije,hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije