Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pulska Alatnica

Svi bi pod okrilje Uljanika, tako se osjećaju sigurnima

Uljanik
Duško Marušić
24.03.2010.
u 16:24

Alatnica 95 posto programa radi za Uljanik i Brodosplit, no sve se više grade brodovi kojima njihovi proizvodi ne trebaju.

Danas je prekinut štrajk radnika u tvrtki Alatnica Uljanik Strojogradnja nakon što je predsjednik uprave društva Dario Rajko radnicima osobno obećao isplatu plaća za siječanj. U Alatnici su 42 radnika krenula u štrajk upozorenja još u ponedjeljak, a u srijedu je organiziran štrajk do ispunjenja zahtjeva. Naime, radnici nisu dobili dvije plaće, bliži se travanj, a oni su i dalje u strahu za svoje plaće. Sindikat metalaca obratio se Uljaniku smatrajući da bi trebalo pomoći Alatnici da prevlada krizu. Alatnica je, naime, nekad bila dio Uljanika, koji joj je sada najveći poslovni partner. Vlasnici su Alatnice sami radnici, no i za štrajka čulo se da žele opet biti dijelom Uljanika jer im to donosi veću sigurnost. U tome je sličnost s Tvornicom električnih strojeva TESU, u kojoj su radnici štrajkali nekoliko dana. I TESU je tvornica vezana za brodogradnju, poslova ima, ali nema novca za početak proizvodnje. Alatnica, međutim, posla ima sve manje.

– To što nemamo novca za plaće nije kriv Uljanik nego opća kriza. Alatnica proizvodi komponente za brodske motore i manje elemente za brodsku opremu. Za Strojogradnju i brodogradilište Uljanik te za Brodosplit Alatnica radi 95 posto svog programa, a ostalo za izvoz. Iako Uljanik ima ugovore za brodove, za Alatnicu je posla sve manje. Sada Uljanik ima u programu gradnju četiriju jaružara i dvaju brodova za Uljanik-plovidbu. Gradnja jaružara za Uljanik zahtjevan je i sofisticiran posao, ali nema posla za Alatnicu zato što nemaju dizelske motore nego motore na elektropropulziju – objašnjava Damir Kauzlarić iz Sindikata metalaca, predsjednik štrajkaškog odbora.

Ključne riječi

Komentara 1

ME
metalac
20:53 24.03.2010.

Mala ispravka gospodinu Kauzlariću ... Alatnica itekako ima potencijala za izradu dijelova jaružara .. čak su i ponude detaljno razrađene i poslane unutar debelih zidina Uljanika ... ali su nestale ispod nečijeg stola, pa ispada da je profitabilnije te iste pozicije izrađivati u npr. Alatnici Đuro Đaković (bar što se službenog puta tiče :- ) )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije