Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nazočio i bandić

Svetom papi Ivanu Pavlu II. otkriven spomenik u Sarajevu

Ivan Pavao II, spomenik
Foto: Zvonimir Ćorić
1/20
30.04.2014.
u 19:55

Spomenik je otkriven i blagoslovljen uz prigodnu svečanost na trgu ispred Katedrale, u prisustvu velikog broja zvanica iz političkog, kulturnog, vjerskog i javnog života BiH, te brojnih vjernika, građana

- Hvala građanima grada Sarajeva koji prihvaćaju ovaj dar, kazao je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić na svečanosti otkrivanja spomenika svetom papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu. Glavni grad BiH se danas otkrivanjem ovog spomenika ispred Katedrale srca Isusova u čast mirovne misije pape Ivana Pavla II. u BiH pridružilo mnogim gradovima svijeta koji su učinili isto u znak njegovog humanizma i poruka mira što je prenosio u svojim govorima, prenosi Fena.

Spomenik je otkriven i blagoslovljen uz prigodnu svečanost na trgu ispred Katedrale, u prisustvu velikog broja zvanica iz političkog, kulturnog, vjerskog i javnog života BiH, te brojnih vjernika, građana. U programu obraćanja sudjelovali su predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, autor spomenika Hrvoje Urumović, apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto te vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Projekt podizanja spomenika ovom papi, koji je prije nekoliko dana proglašen svetim, inicijativa je Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Vrhbosanske nadbiskupije, a datira još od 2007. s ciljem da bude posvećen ne samo katolicima već svim ljudima dobre volje u BiH.

- Zahvaljujem dobročiniteljima koji su shvatili da je ovaj spomenik naš i svi su sudjelovali u prilozima - kazao je Puljić i zahvalio svima koji su pomogli izgradnju.

Spomenik je visok oko tri metra, s 12 kubnih metara prostora i napravljen je od aluminija, materijala srebrne boje koji je dosta postojan i kvalitetniji od prethodno planirane bronze. Rješenje je mladog akademskog kipara Hrvoja Urumovića, rođenog u Sarajevu, a nastanjenog u Zagrebu.

Papa Ivan Pavle II dva puta je pohodio BiH - Sarajevo 12. i 13. travnja 1997. te Banju Luku 22. lipnja 2003.. O BiH je u svojim obraćanjima govorio čak 263 puta, a priznao je Bosnu i Hercegovinu mjesec dana nakon održanog referenduma. Ovaj je papa u povijesti ostao zapamćen po porukama mira, ekumenizma, međusobnog uvažavanja i ljubavi prema svakom čovjeku. Prvi je papa koji je ušao u džamiju i sinagogu.
 

Komentara 11

OR
oni.rokaju
22:55 30.04.2014.

Velik kao čovjek - dostojan proglašenja svetim! Ivane Pavle, moli se kod Boga za nas!

CR
Croatia87
22:25 30.04.2014.

koliko je ovdje mrznje, koliko je ovdje zla. kome smeta kip ivana pavla 2. koji je toliko toga dobrog napravio, taj se moze komotno upisat u sotonisticku sektu.

Avatar Josip Kir
Josip Kir
11:31 01.05.2014.

Kada će Sarajevo podići spomenik pravom svecu .Starsrcu Vukašinu Mandrapa iz Klepaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije