Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐU 10 NAJMLAĐIH BISKUPA

Papa Franjo imenovao mons. Milana Stipića biskupom Križevačke eparhije

Šibenik: Proslava 50. obljetnice kanonizacije Sv. Nikole Tavelića
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
08.09.2020.
u 13:48

2007. dobio je naslov protojereja i preuzeo pastoralnu skrb za grkokatolike u Dalmaciji. Od 2012. do 2019. bio je župnik u Jastrebarskom.

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je da je papa Franjo na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna, imenovao dosadašnjeg apostolskog upravitelja Križevačke eparhije Milana Stipića novim biskupom jedine grkokatoličke biskupije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Vijest o imenovanju objavljena je u Rimu i Zagrebu u utorak u 12 sati.

Mons. Milan Stipić rođen je 28. prosinca 1978. u Bosanskom Novom, u Bosni i Hercegovini u obitelji Vladislava i Vesne, rođ. Oljača. Djetinjstvo je proveo u Lipiku gdje je i kršten. Osnovnu školu pohađao je u Lipiku, te zbog ratnih zbivanja u Zagrebu i u Čazmi.

Nakon osnovne škole, 1993. upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu i započeo svećeničku formaciju u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu.

1997. ušao je u Grkokatoličko sjemenište Križevačke eparhije te je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uz redovni studij aktivno se bavio crkvenom glazbom istočnog obreda.

Za đakona je rukopoložen 8. studenoga 2002. u konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Svećeničko rukopoloženje primio je 18. listopada 2003. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započeo je službu župnika u grkokatoličkim župama Kašt i Radatovići u Žumberačkom dekanatu.

2007. dobio je naslov protojereja i preuzeo pastoralnu skrb za grkokatolike u Dalmaciji. Od 2012. do 2019. bio je župnik u Jastrebarskom, navodi IKA.

Papa Franjo imenovao ga je 18. ožujka 2019. apostolskim upraviteljem sede vacante (dok je biskupska stolica upražnjena) Križevačke eparhije. Osim hrvatskog, govori ruski, ukrajinski i engleski jezik.

Današnjim imenovanjem mons. Milan Stipić postao je jedan od 10 najmlađih biskupa na svijetu.

Komentara 2

Avatar Agresor
Agresor
14:26 08.09.2020.

Grkokatolici? To mu dodje nešto kao Rimopravoslavci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije