Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARTINJE Blagdan vinskog sveca i zaštitnika prigodno proslavljen u cijeloj županiji

Sveti Martin i po Zagorju imao pune ruke posla

10.11.2008.
u 17:21

Najdraži svetac zagorskih vinogradara sveti Martin imao je za vikenda pune ruke posla kako bi obišao sve zagorske klijeti i moštek pretvorio u mlado vino. Blagdan zaštitnika svog mjesta proslavili su i Martinšćani. Uza svetu misu u kapeli svetog Martina koju je predvodio ekonom požeške biskupije Ivan Nikolić te programom u kojem su nastupili limena glazba iz Orehovice, pjesnik Vladimir Šenjug, najuzornija zagorska žena Nevenka Tenšek, svoj prvi nastup u svom mjestu imao je i novi KUD Sv. Ivan Krstitelj iz Martinca Orehovičkog.

Nakon mise druženje je nastavljeno uz vojnički grah te Čebu i skupinu Hollywood. Na proslavi bili su i brojni uzvanici među kojima i županica Sonja Borovčak te načelnik Rajko Vidiček, koji su izrazili zadovoljstvo zajedništvom u ovom mjestu koje rezultira boljitkom svih mještana.

U kumrovečkom restoranu Stara vura mošt je uz F bend i kumrovečku etnoudrugu udrugu Zipka krstila desinićka crkvena svita i to umjesto po Križevačkim štatutima, ceremonija je obavljena po desinićkim. Moštek je uz svoju vinsku kumu pred vinskog biškupa došao i sa živim kokotom. Veselo je bilo i u Humu na Sutli. U humskom domu kulture u organizaciji vinarsko-vinogradarske udruge Humska kapljica i tamošnje Turističke zajednice, ceremonijal krštenja mošta u mlado vino uveličali su i Duško Lokin te Potepuhi. Slavlje je u dobrom raspoloženju potrajala sve do zore.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije