Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUNCIJ ALESSANDRO D'ERRICO

Sveta Stolica se zalaže za pomoć BiH i Hrvatima u BiH

nuncij
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.01.2017.
u 20:23

'Na osobit način pruža se posebna mogućnost zajedničkog razmišljanja o trnovitim argumentima preživljavanja Crkve Božje u Bosni i Hercegovini'

Sveta Stolica na diplomatskom planu čini sve što je u njezinoj moći da potakne veće zauzimanje međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvate u BiH, poručio je apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico hrvatskim biskupima, koji su se okupili na zajedničkom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje je održano u Zagrebu.

- Čast mi je prenijeti Vam posebni blagoslov Svetog Oca i srdačne pozdrave Poglavara Svete Stolice, sa željom da ovo Zasjedanje donese puno dobrih plodova za mjesne Crkve povjerene vašoj pastoralnoj skrbi – rekao je nuncij D'Errico, dodavši kako čuva lijepu uspomenu na godine služenja Svetoj Stolici i Crkvi u BiH, prije njegova imenovanja za nuncija u Hrvatskoj.

S njima sam dijelio radosti i nade, brige i trpljenja. Želim im iskazati svoju zahvalnost za puno toga što sam primio, i zajamčiti da i iz Zagreba nastavljam činiti sve što je u mojoj moći da probudim osjetljivost ovih Vlasti i javnog mišljenja u pogledu teških pitanja o kojima treba raspravljati – rekao je mons. D'Errico, dodavši kako, s gledišta Svete Stolice, godišnje zajedničko zasjedanje uvijek je važan događaj, jer se pruža mogućnost ne samo za donošenja odluka o važnim pitanjima u pastoralu, nego i zajednički razmišljati o izazovima s kojima se hrvatski katolički narod suočava u konkretnim okolnostima našeg vremena.

Na osobit način pruža se posebna mogućnost zajedničkog razmišljanja o trnovitim argumentima preživljavanja Crkve Božje u Bosni i Hercegovini, u smislu Poruke koju je ondašnji Državni Tajnik, kardinal Tarcisio Bertone uputio 2012., a čije je žurno ostvarenje i dalje na snazi – rekao je mons. D'Errico, potvrdivši kako Sveta Stolica, sa svoje strane, na diplomatskom planu čini sve što je u njezinoj moći da potakne veće zauzimanje međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Nuncij je naglasio i zauzetost hrvatskih vlasti oko toga, posebno nedavni susret ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera s nadbiskupom Paulom Gallagherom u Vatikanu 17. prosinca 2016., kada se razgovaralo o ponovnom zajedničkom nastojanju Hrvatske i Svete Stolice u pogledu odgovarajućih institucionalnih reformi, osobito što se tiče izbornog zakona, u smislu da sva tri konstitutivna naroda imaju zajamčena jednaka prava, ohrabrivanju glavnih aktera međunarodne zajednice kako bi dali svoju potporu za ulazak BiH u Europsku uniju te kako su potrebni su ekonomski potezi koji će doprinijeti političkoj stabilnosti, osobito u pogledu opstanka Hrvata, stvaranjem novih radnih mjesta i poboljšanjem uvjeta za bolji život.

- U ovom kontekstu, Poglavari vam ponovno upućuju apel da pojačate svoje djelovanje i svoja kolegijalna promišljanja, i uvjereni su da neće uzmanjkati vaš doprinos i vaše sudjelovanje u rješavanju ovog teškog crkvenog problema – poručio je biskupima Hrvatske i BiH nuncij D'Errico.

>> Papa Franjo: Virus neprijateljstva je među nama

Komentara 1

PR
pricalica
20:39 25.01.2017.

Nije bez vašeg znanja, Ekscelencijo, i vaše suglasnosti papa Franjo donio sramotnu odluku o uplitanju Srbije po pitanju blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Neznam kako vas nije sram.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije