Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve bliže savezu

Švedska potpisala zahtjev za ulazak u NATO: 'Ovo je vrlo velika i ozbiljna stvar'

Ann Linde
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.05.2022.
u 10:23

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza, rekao je u ponedjeljak da neće dopustiti ulazak Švedske i Finske u NATO.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je u utorak ujutro zahtjev u kojem se proglašava da se zemlja želi pridružiti NATO-u. Taj potez označava formalni korak Stockholma prema pridruživanju vojnom savezu predvođenim SAD-om - okončavajući desetljeća vojne neutralnosti. 

"Ovo je vrlo velika i ozbiljna stvar. Osjećamo da smo došli do zaključka koji je najbolji za Švedsku. Ne znamo koliko će to trajati, ali računamo da bi to moglo potrajati do godinu dana. Ova će prijava biti predana, zajedno s Finskom, za koji dan, a zatim će je obraditi NATO", kazala je. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ulazak dviju nordijskih zemalja u NATO neće stvoriti prijetnju Rusiji, ali će vojna ekspanzija na teritorij sigurno izazvati njihov odgovor, piše CNN.

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza, rekao je u ponedjeljak da neće dopustiti ulazak Švedske i Finske u NATO. Erdogan je na novinskoj konferenciji rekao da švedska i finska delegacija ne moraju ni dolaziti u Tursku kako bi pokušale uvjeriti Ankaru da podupre njihov zahtjev.

"Turska ne može reći 'da' članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće", rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti. "Kako da im vjerujemo? Švedska je uzgajalište terorističkih organizacija", rekao je šef države.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je ranije u ponedjeljak da će njezina zemlja zatražiti pristupanje NATO-u. "Vlada je odlučila obavijestiti NATO -a o volji Švedske da postane članica Saveza. Napuštamo jednu eru kako bismo ušli u novu", kazala je Andersson, dan nakon najave kandidature Finske.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. Turska je iznenadila svoje saveznike u NATO-u rekavši da neće pozitivno gledati na zahtjeve Finske i Švedske, a predsjednik Tayyip Erdogan je ranije poručio da su "skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije".

Turska je rekla da želi da skandinavske zemlje zaustave potporu kurdskim militantnim skupinama prisutnim na njihovom teritoriju i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj.

NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske. Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata.

Video: Rusija zaprijetila Finskoj i Švedskoj: 'Nećemo to jednostavno prihvatiti. Sve će se radikalno promijeniti'

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
10:59 17.05.2022.

Dobro nam došla Švedska..!!

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
11:08 17.05.2022.

Niti riječi o prosvjedima u Švedskoj radi pristupanja NATO-u. U Dagens Nyheteru jutros članak kako je SVT (Švedska televizija) davala previše prostora zagovornicima pristupanja NATO-u: "NATO je trebao postati pitanje referenduma, ali sada će se povijesna odluka donijeti rekordnom brzinom, unatoč činjenici da je većina oskudna. To je zabrinjavajuće za demokraciju. Palo je i moje povjerenje u SVT."

DU
Dubrovnik4711
10:49 17.05.2022.

Turci imaju pravo. U Skandinaviji pruzaju nesamo zabranjenim skupinama utociste, nego i teskim kriminalnim grupama. Kao sto je ppk. Vrlo organizirana grupa, cije metode su upravo uzasajavujuce u njemackoj, nizozemskoj, skandinaviji...itd. Da li je to samo tako, slucajno...?! Zastita ljudskihh prava i tako dalje...?! 90-tih su bila cisto kriminalna banda, koja je sirila teror medu kurdima u inozemstvu. Morali su placati danak, harac, u ljudstvu ili novcu. Erdogan je 100% u pravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije