Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borbeni avioni

Švedska ponudila 12 novih Gripena Hrvatskoj

JAS-39 Gripen
Foto: Reuters/Pixsell
09.09.2020.
u 11:10

Gripen C/D je moderan i dokazan višenamjenski borbeni zrakoplov koji koristi najnoviju tehnologiju te raspolaže širokim spektrom djelovanja koji uključuje djelovanja u zraku, na tlu te izviđačke misije

Predstavnici Švedske agencije za opremanje obrambenog sektora (FMV), državne agencije pri Ministarstvu obrane Kraljevine Švedske, i predstavnici Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, zajedno su predali ponudu švedske Vlade za nabavu 12 novih Gripena C/D Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Uz ponudu, Saab je priložio i poseban paket strateške suradnje koji će dodatno ojačati hrvatsku obrambenu industriju te doprinijeti sigurnosti svih građana Republike Hrvatske kroz dugoročno partnerstvo sa strateškim sektorima, stoji u priopćenju SAAB-a.

"Švedska i Saab nude cjelovito te dugoročno rješenje za hrvatsku domovinsku sigurnost koje će osigurati zaštitu svih građana i granica Republike Hrvatske u nadolazećim desetljećima. Ako Hrvatska odabere Gripen, Saab je spreman prenijeti svo raspoloživo znanje i tehnologiju te uspostaviti regionalni zrakoplovni centar u Hrvatskoj. Time bi se razvila dugoročna suradnja s lokalnom obrambenom industrijom, ali i akademskom zajednicom, što bi u konačnici rezultiralo otvaranjem i do 500 novih visokotehnoloških radnih mjesta", naglasio je Jonas Hjelm, stariji potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautike u Saabu.

Gripen C/D je moderan i dokazan višenamjenski borbeni zrakoplov koji koristi najnoviju tehnologiju te raspolaže širokim spektrom djelovanja koji uključuje djelovanja u zraku, na tlu te izviđačke misije. Zrakoplov je u borbenom sastavu zračnih snaga Švedske, Mađarske, Češke, Južnoafričke Republike i Tajlanda.

Gripen borbeni avioni u sastavu čeških i mađarskih zračnih snaga redovito sudjeluju u NATO operacijama i vježbama te na taj način dokazuju svoju punu interoperabilnost s NATO savezom.

Stalni razvoj svojih sustava i oružja koje može koristiti, Gripenu C/D osiguravaju desetljeća potpune operabilnosti, što mu daje izravnu prednost u odnosu na konkurentske višenamjenske borbene zrakoplove.

Ključne riječi

Komentara 129

AN
antiekstremist
11:43 09.09.2020.

Ako je točan podatak o novih 500 radnih mjesta visokokvalificirane radne snage to je najveći benefit od cjelokupne moguće suradnje i kupnje Gripena.

NE
Neonacionalist
12:14 09.09.2020.

Nabavka naoružanja nije samo pitanje najbolje ponude , to je uvijek ipak prvenstveno političko pitanje i u tom pogledu upitno je koliko nama odgovara odnosno politički koristi vezivati se za jednu Švedsku .

DU
Deleted user
11:19 09.09.2020.

A gdje je to dokazan? Na papiru i poligonu , kao i mnoga druga oružja koja su se u stvarnim uvjetima pokazala loše. Ne kažem da ne valja ali ovakve ocjene se isuviše lako plasiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije