Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak suđenja

Švedska može Assangea saslušati i videolinkom, bez izručenja

assange
reuters/pixsell
06.02.2011.
u 09:20

Bivši švedski tužitelj tvrdi kako nema razloga da Britanija izruči osnivača WikiLeaksa.

Bivši švedski tužitelji izjavio je kako nema razloga da osnivač WikiLeaksa bude izručen Švedskoj zbog ispitivanja o navodnim silovanju.

- Tužiteljica Marianne Ny može Juliana Assangea saslušati i preko videolinka. Nema nikakvog razloga da ga Britanija zbog toga izruči. Ne razumijem zašto ga ne nogu saslušati u ovoj zemlji - izjavio je Sven-Erik Alhem. Alehm je danas svjedočio na suđenju Assangeu u Londonu o izručenju Švedskoj.

Osnivač WikiLeaksa pojavio se i danas pred sudom u Londonu na početku saslušanja o izručenju Švedskoj. Švedske vlasti žele ispitati Assangea u sklopu istrage zbog navodnog silovanja. Assange optužbe poriče.

Njegovi su odvjetnici u ponedjeljak izjavili kako švedsko tužiteljstvo nema pravo tražiti izručenje jer još nije optužen ni za kakav prekršaj. Također su utvrdili da, ako Assange bude izručen Švedskoj, postoji mogućnost da će biti prebačen u SAD ili čak u Guantanamo, gdje bi se suočio s odvojenim optužbama povezanima s objavljivanjem tajnih dokumenata State Departmenta. Tužitelji tvrde da osnivač WikiLeaksa mora biti izručen Švedskoj kako bi se prema zakonima te zemlje suočio s optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje.

– Ako bude izručen, Assange u Švedskoj neće imati pošteno suđenje. U slučaju da ga Švedska izruči SAD-u, prijeti mu smrtna kazna – izjavio je Geoffrey Robertson, odvjetnik osnivača WikiLeaksa.

Uoči saslušanja Assange je izjavio kako se žele vratiti u Australiju čiji je državljanin, zatraživši od tamošnjih vlasti da ga zaštite. Premijerka Julia Gillard je to odbila, kazavši da je Assange prekršio zakon.

Suđenje o izručenju Assangeu nastavlja se u petak. Njegovi odvjetnici tada žele ispitati švedsku tužiteljicu Marianne Ny.


Komentara 25

OB
-obrisani-
16:01 07.02.2011.

u Svedska je postala Americka kolonija. Sta reci sa sud kad se koristi iscepani kondom kao dokaz. Ni je on kriv navukli su ga.Za Svedjanku je uvreda ako je ne pitas. Jer misli da nije toliko dobra da se sasa njom neko sexao Trebalo je da prodje 48 sati a ne 24 sata izmedju dve zene da se sexa Assange

OB
-obrisani-
16:24 07.02.2011.

Yebem ti kada ti radi puknutog kondoma prjeti Guantanamo, mislim da bi Durex trebao početi proizvoditi kondome od novih i otpornih materjala, npr neoprena ili čak titanijuma, mislim tko će više vjerovati firmi radi čijeg puknutog proizvoda se ide u zatvor?

TA
Takaros
10:17 06.02.2011.

pa što ako je prekršio zakon? njegova zemlja dužna ga je zaštiti. zatražiti izručenje, dovesti ga u Australiju i od tamo voditi procese. s time da ga treba neprestano štiti od zakona drugih zemalja. on je njihov državljanin, valjda je plaćao i poreze toj vladi dok je živio u Australiji. od tih poreza njegova premijerka živi. povraća mi se. isto je u RH sa sirotim Purdom. svakoj vladi je izgleda bitno da ih namiriš a što se događa sa njegovim građaninom nije bitno. nepravde svugdje oko nas. Assangeov slučaj je možda eksponiraniji, ali se njegova priča neprestano ponavlja drugim ljudima, u drugim zemljama. otkrivanje licemjerstva državnih institucija je ono što je Assangeov Wikileaks učinio objavljivanjem depeša. i sada su državni aparati tako bijesni. ali bijesni su i porezni obveznici diljem svijeta. fakat se jedan globalni Egipat mora dogodti, jer ovih sranja je već dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije