Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZOČARALE IH BROJKE

Švedska ipak mijenja strategiju u borbi s pandemijom: Uvode djelomični lockdown

Koronavirus u Švedskoj
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
1/10
18.10.2020.
u 17:31

Lokalne vlasti će prema njima mogu donijeti snažnu preporuku svojim sugrađanima da izbjegavaju javna mjesta, te bi mogli biti poticani da izbjegavaju javni prijevoz kao i kontakt sa starijim članovima obitelji.

Od samog početka pandemije, Švedska se odlučila za posve drugačiji model od svih ostalih zemalja na svijetu. Zbog porasta broja oboljelih odlučili su se ipak na uvođenje lokalnih lockdowna. 

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell koji je dugo branio švedski pristup sastat će se idućeg tjedna s lokalnim dužnosnicima kako bi se dogovorili oko mjera čiji je cilj dovesti pod kontrolu žarišta u Stockholmu i obližnjem gradu Uppsala. 

Švedska je imala od početka pandemija imala puno veći broj smrtnih slučajeva za razliku od svojih susjeda, te su uslijedile optužbe da je Švedske odlučila prepustiti svoje starije građane kao i rizičnu populaciju da umru kako bi spasila gospodarstvo koje je usprkos svemu podnijelo težak udarac. 

Koronavirus u Švedskoj
1/6

Nove mjere trebale bi ipak biti ponešto sličnijima onima koje su donesene u zemljama diljem Europe. Lokalne vlasti će prema njima mogu donijeti snažnu preporuku svojim sugrađanima da izbjegavaju javna mjesta, te bi mogli biti poticani da izbjegavaju javni prijevoz kao i kontakt sa starijim članovima obitelji. 

- Ovo što se dogodilo u posljednjih nekoliko tjedana je približavanje modelu koji se koristi u Norveškoj i drugim zemljama. Vrlo je očito kako je ovo nova strategija borbe protiv virusa - kazao je epidemiolog Joacim Rocklov sa Sveučilišta Umea za britanske medije, prenosi Business Insider. 

On je predložio uvođenje strožih mjera u slučaju da brojke nastave rasti. Međutim, za razliku od drugih zemalja gdje su uvedene kazne za nepoštivanje mjera, u Švedskoj mjere će i dalje ostati na snazi u formi preporuke. 

Tegnell je priznao ovog tjedna kako imunitet krda i nije toliko velik kako su mislili da je. 

Ključne riječi

Komentara 94

K0
K0mentar
19:03 18.10.2020.

Tijekom prvih 8 mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ukupno umrlo 34.840 osoba, što je manje nego u prvih 8 mjeseci prethodnih 5 godina. Umrli s covidom čine 1% svih umrlih u Hrvatskoj.

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
18:28 18.10.2020.

Na isti broj stanovnika, Belgija, koja je imala lockdown, ima DVOSTRUKO vise oboljelih i DVOSTRUKO vise umrlih od Svedske . Tako da te price ostavite za svoju babu.

DU
Deleted user
18:14 18.10.2020.

Opet medijska manipulacija zastrašivanja a da pošaljete nekog tamo ali da napravi istinit izvještaj a ne laž zbog senzacije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije