Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGRANIČAVAJU PRIHVAT IZBJEGLICA

Švedska ima novi zakon: Pooštrena pravila za trajnja useljenja u zemlju

Malmoe - A city fights for its reputation
Foto: Julia Wäschenbach/DPA/PIXSELL
1/2
08.04.2021.
u 21:47

"Uz taj plan, Švedska više nije mamac za tražitelje azila kao što je bila 2014. i 2015.", izjavio je socijaldemokratski ministar za pitanja migracija, Morgan Johansson

Švedska je u četvrtak predstavila zakon kojim pooštrava pravila za trajnja useljenja u zemlju, a trajnima proglašava privremene mjere, uvedene tijekom migracijske krize 2015. radi ograničenja prihvata izbjeglica.

Plan zakona socijaldemokratske vlade udružene sa Zelenima, treba zamijeniti privremeni zakon na snazi od 2016. i produžen 2019. zbog nepostizanja konsenzusa o trajnom zakonu. 

Prema planu, izbjeglice bi dobile trogodišnju dozvolu boravaka koja može postati stalna dozvola boravka ako ispune određene zahtjeve poput znanja švedskoj jezika i dostatnih prihoda.

U odnosu na svoje stanovništvo, Švedska je zemlja Europske unije koja je prihvatila najviše izbjeglica 2015. s više od 160.000 dolazaka, među kojima su brojni Sirijci. 

U deset godina, zemlja s 10,3 milijuna stanovnika je pružila azil i omogućila spajanja obitelji za 400.000 ljudi, prema podacima imigracijskih centara. 

Dok raste protuimigracijska stranka Švedski demokrati, glavne švedske stranke, među kojima socijaldemokrati na vlasti, napravile su u posljednjih pet godina zaokret prema strožoj politici što je rezultirao smanjenjem broja dozvola boravka.

"Uz taj plan, Švedska više nije mamac za tražitelje azila kao što je bila 2014. i 2015.", izjavio je socijaldemokratski ministar za pitanja migracija, Morgan Johansson.

On je u četvrtak branio plan koji "dugoročno jamči održivi regulatorni okvir i osigurava da načelo ograničenih dozvola boravka ne izazove nerazmjerne učinke". 

"Ta temeljna pravila su sukladna onima u većini drugih zemlja Europske unije", rekao je na konferenciji za novinare. 

U novom zakonu će postojati i obveza osiguranja potreba članova obitelji tijekom podnošenja zahtjeva za spajanje obitelji, koja je uvedena privremenim zakonom. 

Godinu i pol prije parlamentarnih izbora u rujnu 2022., čelnik protuimigracijske stranke Švedski demokrati (SD) Jimmie Åkesson kritizirao je odredbu u korist maloljetnika bez pratnje, kojima će biti dopušteno da se nastave školovati i bit će pokriveni "humanitarnom zaštitom". 

Sadašnji privremeni zakon, produžen 2019., istječe ovog ljeta. Novi zakon treba stupiti na snagu u srpnju nakon izglasavanja u parlamentu.

Ključne riječi

Komentara 3

EP
Epil
08:11 09.04.2021.

Ovo vrijedi za migrante, izbjeglice i Srbe koji su van EU, Hrvate ovakav clanak ne zanima niti se na nas odnosi, mogli ste ga objaviti u Blicu ili Politici, tamo bi ga sa zanimanjem procitali.

ZI
zimerman
03:19 09.04.2021.

Kasno su se sijetilj , Švedska je već islamizirana država i za to se mogu zahvaliti ljevičarima

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
22:55 08.04.2021.

kak sad to?nemoguće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije